Razumijevanje britanskog mirovinskog sustava za strance

1717

Ako živite i radite u Velikoj Britaniji, bolje razumijevanje mirovinskog sustava u Velikoj Britaniji vam može uveliko pomoći pri planiranju svoje mirovine. Britanski mirovinski sustav tradicionalno je visoko rangiran u svijetu, ali i po Melbourne Mercer Globalnom mirovinskom indeksu. Međutim, mnogo toga se može pripisati i nedavnim reformama. Novi UK mirovinski propisi od travnja 2016. uključuju automatsko upisivanje na programe mirovinskog osiguranja na radnom mjestu i postupno povećanje zakonskog mirovinskog staža u Velikoj Britaniji za muškarce i žene. Nova mirovina u Velikoj Britaniji osmišljena je tako da osigura dovoljan novčani dohodak u mirovini i pristojnu kvalitetu života.

UK mirovinska pravila: Tko može podnijeti zahtjev za mirovinu?

Da biste se najprije kvalificirali za UK mirovinu morate imati UK National Insurance Number. Za građane Ujedinjenog Kraljevstva ovo se izdaje prije njihovog 16. rođendana, no stranci će morati podnijeti zahtjev za dobivanje. Uz valjani NI broj, glavno mirovinsko pravilo Velike Britanije jest da stanovnici koji žive i rade u Velikoj Britaniji moraju imati plaćene doprinose nacionalnog osiguranja najmanje 10 godina. Budite svjesni da ćete dobiti pogodnosti samo ako vaša zarada pređe određeni prag, koji trenutno iznosi 112 GBP tjedno. Da biste dobili punu UK mirovinu, UK mirovinska pravila zahtijevaju kvalificirano razdoblje od 35 godina doprinosa; ako ste pridonijeli manje od tog iznosa, primat ćete proporcionalni iznos mirovine izračunat na temelju doprinosa koje ste uplatili. To uključuje razdoblja za vrijeme zaposlenja i samozaposlenja, kao i razdoblja u kojima ste primili određene naknade za nacionalno osiguranje, kao što su naknada za nezaposlenost ili porodiljni dopust.

Koja je dob za umirovljenje?

Zakonska mirovinska dob u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutačno je u fazi prilagodbe s promjenama kako bi dovela žensku dob umirovljenja u potpuni sklad s muškarcima i njihovom dobu umirovljenja. Trenutno, za muškarce rođene nakon 6. travnja 1951. i žene rođene nakon 6. travnja 1953., zakonska mirovina u Velikoj Britaniji je 65 godina za muškarce i 63 za žene, a primjenjuju se i novi zakoni o državnim mirovinama. Međutim, nova dobna mirovina u Velikoj Britaniji će se povećati na 66 godina za muškarce i 65 za žene do kraja 2018. Prisilno umirovljenje više ne postoji, što znači da možete raditi koliko god želite.

Naknade za mirovine u Velikoj Britaniji

Stanovnici koji rade u Velikoj Britaniji moraju platiti postotak svoje plaće prema nacionalnim doprinosima osiguranja, zajedno s postotkom od poslodavaca, ako postignu određeni prag prihoda. Ukupni doprinosi za mirovine u Velikoj Britaniji klasificirani su kroz razrede, ovisno o visini zarade.

Ukoliko ste strani državljanin koji živi i radi u Ujedinjenom Kraljevstvu, važno je znati što će se dogoditi s vašim pravom na mirovinu u Velikoj Britaniji. Svi stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva dobivaju osobni nacionalni broj osiguranja koji osigurava da se bilo koji doprinos u državnom sustavu socijalnog osiguranja u Velikoj Britaniji alocira i izračunava u skladu s vašim doprinosima za mirovinu u Velikoj Britaniji. Kao doseljenik, pod uvjetom da ispunite uplate doprinosa, trebali biste biti u mogućnosti podnijeti zahtjev za mirovinu u Velikoj Britaniji. Također možete iskoristiti predbilježbu u programima profesionalnog mirovinskog osiguranja (ako već niste dio automatskog upisa) i privatnim mirovinskim fondovima.

Zahtijevanje vaše mirovine u Velikoj Britaniji

Uvijek je poželjno zatražiti savjet od financijskog savjetnika ili u lokalnom mirovinskom uredu. Kada je riječ o traženju vaše mirovine u Velikoj Britaniji, svi stanovnici moraju osobno pokrenuti postupak kod svojih lokalnih mirovinskih ispostava, budući da se mirovina u Velikoj Britaniji ne aktivira automatski po zadovoljavanju uvjeta. Postoji nekoliko načina za podnošenje zahtjeva za mirovinu u Velikoj Britaniji koji su objašnjeni na službenim web stranicama vlade UK ili se možete obratiti britanskoj mirovinskoj službi radi savjetovanja.