Radnici Croatia Airlinesa idu u štrajk!

1128

Iz Croatie Airlinesa potvrđuju kako na postupku mirenja između Uprave i sindikata održanom u ponedjeljak nije postignut dogovor o nastavku kolektivnih pregovora koji traju već godinu i pol dana.

Navode kako je ponuda poslodavca sukladna onoj iz prosinca 2017. godine, što uključuje zadržavanje svih prava iz bivšega kolektivnog ugovora, povećanje plaća od 2,5 posto, isplatu regresa u iznosu od 1000 kuna i potpisivanje kolektivnog ugovora do kraja 2019. godine, kao i mogućnost da se kolektivni ugovor potpiše do kraja 2018. godine te da se pregovori nastave nakon završetka turističke sezone.

“Predstavnici sindikata ORCA i jučer su ponovili kako je minimalni zahtjev za nastavak pregovora njihov prijedlog kolektivnog ugovora na tri godine iz prosinca 2017., što je za kompaniju u financijskom smislu neprihvatljivo i neodrživo, jer bi predstavljalo dodatni godišnji trošak od oko 32 milijuna kuna”, ističu u Croatiji.

Što traže radnici?

Sindikalci traže više slobodnih dana godišnjeg odmora i više odmora, sporazum o redosljednoj listi za letačko osoblje, osiguravanje letačkih dozvola, povećanje naknade za bolovanje sa 70 na 90 posto plaće, kao i zapošljavanje na neodređeno vrijeme kabinskog osoblja koje godinama radi sezonski. Traže i povećanje plaća za pilote za koje je vrijednost boda zadnji put povećana 2000. godine.

Nakon što su pregovori i službeno propali, sindikati pilota i kabinskog i tehničkog osoblja Croatia Airlinesa počinju pripreme za štrajk

Član Izvršnog odbora Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) Ivan Šimundić izjavio je za Hinu kako bi, nakon što sindikati ispune sve formalne uvjete i nakon što obavijeste putnike i osoblje, štrajk mogao početi početkom srpnja.

Izvor: Tportal