Zašto Hrvati Žele Ići Raditi u Inozemstvo?

1648

 

Raditi u Inozemstvo

Zašto Hrvati žele ići raditi u inozemstvo?

 

Na infografici objavljenoj na portalu Index.hr vidimo omjer radnog, nezaposlenog i neaktivnog stanovništva u Hrvatskoj.

 

REZULTATI Ankete o radnoj snazi (ILO), koju je objavio Državni zavod za statistiku, pokazuju da je u tromjesečnom razdoblju od listopada do prosinca prošle godine, stopa nezaposlenosti je iznosila 18,3%. U odnosu na prethodno tromjesečje kada je stopa nezaposlenosti iznosila 15,7% očekivano povećanje stope nezaposlenosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju prije svega je posljedica završetka turističke sezone tijekom koje se zapošljava veći broj sezonskih radnika koji s početkom listopada ponovno prelaze u kategoriju nezaposlenih, navodi se u analizi RBA. Rezultati ankete o radnoj snazi potvrđuju izrazito negativne trendove u kretanju radno sposobnog stanovništva, starijeg od 15 godina koje bilježi kontinuirano opadanje na godišnjoj razini, još od 2009. godine.
Broj zaposlenih u posljednjem kvartalu 2014. pao za 83 tisuće.

Tržište rada: Visoka sezonalnost i nezaposlenost, niska stopa aktivnosti

Prosječan broj radno sposobnog stanovništva u posljednjem prošlogodišnjem trmjesečju (3,623 milijuna) nastavio s padom već 24. tromjesečje zaredom. Pritom je aktivno stanovništvo u zadnjem tromjesečju 2014. (1,899 milijuna) zabilježilo pad od 2,1% u osnosu na prethodno tromjesečje dok je na godišnjoj razini broj aktivnih porastao za +2,6%. Istovremeno, broj neaktivnog stanovništva zabilježilo je rast za +2,3% u odnosu na treće tromjesečje 2014. godine dok je na godišnoj razini broj neaktivnih za 3,1% manji.

“Bez obzira na izvjesne metodološke razlike činjenica je da hrvatsko tržište rada karakterizira izrazita sezonalnost, visoka stopa nezaposlenosti te niska stopa aktivnosti stanovništva (među najnižima u EU), a obzirom na predviđenu gospodarsku stagnaciju u ovoj godini, na tržištu rada ne očekujemo značajnije pozitivne promjene”, zaključuju analitičari RBA.

Dok iskustva iz inozemestva su razna, većina se slaže u tome da je raditi u inozemstvu lakše i mogućnosti za napredovanje na poslu su veće.

Neke od stopa nezaposlenosti u inozemstvu – podatak kraj 2014.g.

– Njemačka 5,1%

– Velika britanija 7,3%

– Irska 9,9%

– Francuska 10,1 %

– Belgija 8,5%

– Danska 6.5%

– Švedska 8,5%

– Sjedinjene Američke Države 6,3%

 Možda su i ove brojke razlog zašto mnogi Hrvati žele ići raditi u inozemstvo.

Izvor i infografika: Index.hr