Posao u Engleskoj – sve što trebate znati o prijavi

1070
Posao u Engleskoj

Ako želite posao u Engleskoj, ovaj vodič će vam objasniti i pomoći kako napisati životopis i molbu za posao a da zadovoljava sve uvjete, te će vam dati informacije i savjete o intervjuima za posao u Velikoj Britaniji. Povećajte šanse za posao prilagodbom svog životopisa kako bi odgovarali očekivanjima britanskih poslodavaca. Da biste zgrabili najbolju priliku za posao, morat ćete znati ispuniti britanski obrazac za prijavu za posao, sastaviti životopis u britanskom stilu i napisati molbu za posao.

Prijava za posao u Engleskoj

Kada se prijavljujete za posao u Engleskoj na nekoj od njihovih stranica za zapošljavanje, od vas će se možda tražiti da pošaljete:

–  kratko pismo i ispunjeni obrazac za prijavu koji traži tvrtka ili organizacija,

–  ili životopis, posebno prilagođen poslu za koji se prijavljujete,

–  ili prijavu putem interneta.

Na koji god se način prijavili, vaša prijava uvijek mora biti jasna, dobro strukturirana i jezgrovita, bez pravopisnih ili gramatičkih pogrešaka.

Ako se od vas traži da ispunite obrazac za prijavu, nemojte biti u iskušenju  da umjesto obrasca pošaljete svoj CV – jer će najvjerojatnije CV biti bačen u kantu, a vaš zahtjev odbačen. Priložite samo fotografiju ili pošaljite kopije obrazovnih potvrda uz vašu početnu prijavu ako je zatraženo.

Prijaviti se morate na engleskom jeziku osim ako oglas za posao ne zahtijeva da se prijavite na nekom drugom jeziku.

Posao u ujedinjenom kraljevstvu

Opis posla i specifikacija posla

Britanski poslodavci obično nude opis posla podnositeljima zahtjeva, u kojem je istaknuto što se podrazumijeva – vaše odgovornosti i dužnosti. Možda će vam postaviti popis vještina i iskustava koji su bitni i poželjni za idealnog kandidata. Koristite sve te podatke kada budete sastavljali CV ili obrazac prijave i popratno pismo kako bi poslodavcu pokazali kako vaše vještine, iskustvo i kvalitete odgovaraju njihovim zahtjevima.

Kako pripremiti životopis?

Kad šaljete životopis u Velikoj britaniji, sastavite ga na max.2 strane A4 papira. Prezentacija je vrlo važna – od toga da je papir kvalitetan i nije zgužvan pa sve do toga da jasno iznesete sve relevatne informacije.

Kao naslov stavite „Ime i Prezime – Životopis“ na sam vrh stranice.

Ukoliko aplicirate za poslove u marketingu i medijima, bilo bi poželjno staviti osobni profil od najviše četiri retka – upečatljivo,dojmljivo i sažeto kao uvod u vaše vještine i ciljeve.

Kad sastavljate životopis, stavite podatke o svojim kvalifikacijama i radnom iskustvu obrnutim redoslijedom – najnovije neka bude prvo. Budite konkretni u vezi sa svojim vještinama i iskustvom i izbjegavajte nejasne opće izjave.

Ovo je redoslijed informacija koje biste trebali slijediti prilikom pripreme britanskog životopisa:

Vaši osobni podaci: ime i prezime, datum rođenja, adresa, adresa e-pošte, kontakt broj. Bračni status te imate li djece ne trebate uključivati u životopis.

– Ako radite godinu dana ili više, tada stavite svoju povijest rada uz ime poslodavca, vrstu tvrtke i adresu, mjesto sa datumima, te popis vaših odgovornosti/postignuća na tom radnom mjestu.

Obrazovanje, s imenom i detaljima sveučilišta, datumima te nazivom dodatnih tečajeva koje ste pohađali.  Potom slijedi srednjoškolsko obrazovanje – ime i adresa škole, datumi s kvalifikacijama. Ako vam je to prvi posao, prvo stavite obrazovanje, a potom eventualno radno iskustvo.

Vještine – računalne vještine (Mac ili PC), razina znanja, razina jezika sa stupnjem tečnosti te imate li vozačku dozvolu za UK (ukoliko je relevantno).

Interesi i postignuća: samo ako su relevantni za posao na koji se prijavljujete ili su od posebnog interesa. Neka ovaj odjeljak bude kratak.

– Na kraju dodajte imena i podatke poslodavaca koji su vam pristali dati preporuku.

Pisanje molbe za posao

Britanska molba za posao obično se piše na računalu, samo na jednoj strani papira i formalno je, kratko i precizno. Pismo uputite odgovarajućoj osobi. Treba navesti posao za koji se prijavljujete i gdje ste vidjeli oglas (ako je prikladno). Ukratko objasnite kako vas vaše vještine i iskustvo čine pravom osobom za posao i što možete ponuditi tvrtki. Završite pismo sa „S poštovanjem“, zatim dodajte svoj potpis i ispišite svoje ime ispod potpisa.

Razgovori za posao u Engleskoj i postupak odabira

Nakon što pošaljete prijavu, poslodavcu se možete javiti samo ako ste osigurali intervju. Neki poslodavci primaju toliko zahtjeva za jednu poziciju da ne mogu priznati neuspješne prijave. Ako se poslodavac ne javi u roku od tjedan dana nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva, posve je prihvatljivo kontaktirati ih i pitati kada će sastaviti svoj uži izbor kandidata. Na intervju možete biti pozvani telefonski, putem e-maila ili pisma.

Britanski postupak intervjua

Ovisno o poslu, možda ćete imati jedan, dva ili niz intervjua. Oni mogu biti sami s voditeljem ili osobama iz odjela za ljudske resurse.

Neki su intervjui strukturirani ili utemeljeni na kompetenciji gdje će vam se postaviti niz pitanja o osobnim kvalitetama potrebnim za obavljanje posla i dati primjere situacija u kojima  to morate demonstrirati. Drugi su više poput razgovora koji se temelje na vašem životopisu ili obrascu prijave. Od vas će se možda tražiti da prođete određene testove kao dio postupka.

Kontaktirati će vas sljedeći dan ili u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ali općenito govoreći, što duže prolazite bez prisutnosti poslodavca, niže su vam šanse da vam bude ponuđen posao.

Ukoliko ne dobijete posao, pokušajte e-poštom ili telefonom ljubazno tražiti povratne informacije o svom intervjuu.

kako dobiti posao u engleskoj

Savjeti za intervju

– Prethodno se pripremite za intervju – istražite poslodavce, kao i širi sektor; pročitajte svoj prijavni obrazac/životopis kako biste bili spremni za pitanja o istom. Uzmite bilježnicu za bilješke u intervjuu ako želite, i budite spremni pitati pitanja osim onih vezanih za plaću ili godišnji odmor.

– Prikladno se obucite – prvi dojmovi su vrlo važni.

– Ne kasnite!

– Čvrsto stisnite ruku osobe koja vas zaprima i ne sjedajte dok vam ne ponude.

– Uvod u intervju može započeti jednostavnim pitanjima poput „Jeste li ugodno putovali?“ što u prijevodu znači da vas žele opustiti.

–  Budite ljubazni, i zapamtite da se uvijek računa na opći dojam koji ostavljate.

– Osmjehnite se i uspostavite kontakt očima tijekom intervjua. Ako postoji više od jednog anketara, započnite svoj odgovor gledajući osobu koja je postavila pitanje, ali pogledajte i ostale anketare.

– Ne bojte se pitati za pojašnjenje ili  za ponovno postavljanje pitanja tijekom intervjua.

– Izbjegavajte odgovore „da“ i „ne“ ili prekratke odgovore osim ako se to traži.

– Ne bojte se upustiti u raspravu tijekom intervjua; anketar može namjerno osporiti ono što kažete kako bi započeo raspravu – ali uvijek budite pristojni i uvijek se smirite nakon rasprave.

– Izbjegavajte pretjerivati ili se hvaliti sa svojim postignućima jer možete djelovati arogantno.

 – Tipična pitanja britanskog intervju-a su: „Koje su vaše mane i vrline?“, „Gdje se vidite za pet godina?“ pa razmislite prethodno o tim odgovorima.

– Izbjegavajte kritizirati prethodne poslodavce.

– Intervjui za posao u Engleskoj gotovo uvijek završavaju prigodom da vi njih nešto upitate – iskoristite tu prigodu.

 -Na kraju razgovora zahvalite se anketarima.