Privikavanje na život u Nizozemskoj

9193

Dobrodošli u Nizozemsku! Novi ste, vjerojatno ćete imati puno pitanja o svojoj odluci o emigraciji i životu u Nizozemskoj. Unatoč tome što ste ponosni na povlačenje ovog hrabrog životnog poteza, nećete biti sami u želji da se uklopite i prilagodite nizozemskom načinu života, naravno s malim zakašnjenjem. Ovaj vodič pruža kratke savjete za one koji su novi u Nizozemskoj.

Preseljenje vaših stvari

Ako se ne selite u Nizozemsku iz neke druge EU zemlje, morat ćete obaviti carinjenje za svoje kućanske stvari, iako vjerojatno nećete platiti porez. Novodoseljeni također mogu biti oslobođeni nizozemskog poreza na registraciju i uvozne carine na uvoz automobila.

Imigracija / registracija novopridošlih u Nizozemsku

Građani zemalja EU/EEA ili Švicarske mogu slobodno živjeti i raditi u Nizozemskoj, ali gotovo svi ostali trebaju vizu i radnu dozvolu (uključujući, od siječnja 2017. godine, japanske državljane). Od 2017. godine postoje nova pravila o transakcijama unutar tvrtki. Bez obzira na svoju zemlju podrijetla, morate se registrirati u općini u kojoj ćete živjeti. Nakon registracije, dobit ćete jedinstveni broj građana.

Broj zdravstvenog i socijalnog osiguranja

Morate ispuniti nizozemsko zdravstveno osiguranje kako biste pristupili njihovom zdravstvenom sustavu, čak i ako već imate zdravstveno osiguranje u svojoj zemlji podrijetla. Ako ste iz EU/EEA/Švicarske, morate to učiniti u roku od četiri mjeseca od registracije (vidi gore). Ako ne radite, ili ako studirate, možete koristiti svoju europsku zdravstvenu iskaznicu. Svi ostali moraju ispuniti pristupnicu nizozemskog zdravstvenog osiguranja u roku od četiri mjeseca od primitka dozvole boravka.

Kako Nizozemci otvaraju bankovni račun?

Ako radite u Nizozemskoj, vaš poslodavac će vam uplaćivati zarađenu plaću na bankovni račun – transakcija je brža ako je to nizozemski bankovni račun. Obično trebate validnu osobnu iskaznicu, dokaz adrese i BSN za otvaranje tekućeg bankovnog računa, kao i dokaz o prihodima za otvaranje štednog računa u Nizozemskoj.

Uspostavljanje komunalnih usluga i komunikacija

Uobičajeno je da troškovi komunalnih usluga – plin, struja i voda – budu uključeni u mjesečne troškove najma u zakupljenom smještaju, a stanodavac vam daje godišnji račun koji prikazuje isplate i troškove. Ako nisu, ili ste kupili nekretninu, obično ih možete prenijeti od prethodnih korisnika ili se povezati putem glavnih pružatelja usluga. Isto vrijedi i za televiziju (većinom kabelsku), internet i telefon.

Naučite i govorite jezik poput Nizozemaca

Iako se engleski jezik naširoko koristi, nizozemski jezik pomoći će vam da se osjećate više kao kod kuće u vašoj novoj domovini. Plus, otvorit ćete si više mogućnosti za zaposlenje i olakšati svakodnevne interakcije. Također bi ovaj proces mogao biti zabavan i dobar način za upoznavanje novih ljudi. Izvršna agencija za obrazovanje posuđuje novac za lekcije, a općine ponekad organiziraju i provode tečajeve.

Društveni i kulturni život u Nizozemskoj

Poznato liberalno društvo, visoka kvaliteta življenja i činjenica da mnogi govore engleski čine Nizozemsku atraktivnim odredištem za upravo doseljene osobe. Nemojte protumačiti nizozemsu izravnost govora kao grubost i nekulturu – sve je sasvim drugačije od onoga na što ste se navikli. Iako su kao ljudi vrlo prijazni i prijateljski nastrojeni, stvaranje prijateljstava može biti veoma sporo – ali samo se malo strpite.