Priča Mladića iz Zagreba: Prednosti i Nedostaci Života u Velikoj Britaniji

12557

 

Donosimo priču mladića iz Zagreba koji već već nekoliko godina živi i radi u Velikoj Britaniji, te je odlučio svoje iskustvo podijeliti sa svima.

“Odlučio sam se na selidbu nakon što sam se konzultirao s prijateljima u vezi ponude za posao koju sam dobio. Trebalo mi je samo dva tjedna da se pripremim i odlučim na odlazak. Nije bilo nikakvih problema s dobivanjem radne dozvole. Odradio sam test engleskog i ubrzo dobio papire za Purple certifikat. Riješio to u jedan dan i nakon par tjedana dobio i NINo.

Posao u Manchesteru

Nisam nikoga znao u Manchesteru i okolici, no brzo sam upoznao nove prijatelje – ali na poslu, ne u kafićima. Tamo ne postoji kultura ispijanja kave ujutro u kafiću, a ni navečer. Ljudi su ok, radišni i kulturni, pristojni prema strancima.

Prednosti su svakako što znaš da ćeš dobiti plaću posljednjeg u mjesecu (ili u petak ako je posljednji dan subota, nedjelja ili praznik). Standard je skroz ok i ne treba se bojati da nećeš moći preživjeti od mjeseca do mjeseca. Nedostatak je način života kakav imamo u Hrvatskoj. Nema opuštenih vikenda, izlazaka preko tjedna da se s ekipom istulumariš, nema toliko sunca, a i hranu si moraš sam kuhati jer ići vani nešto pojesti ne isplati se, osim ak si baš odlučio potrošiti 25-50 funti pošto ti se danas ne radi Chicken Jalfrezi doma. Moj savjet je da svakako hranu kuhate doma jer uštedite puno novca.

Preporučio bih selidbu onima koji znaju kuda idu. Za samce ne preporučam prihvatiti poslove ispod 30,000 funti godišnje bruto. Ako idete u London, grad je prekrasan, noćni život je dobar, ali ispod 35,000 funti plaće tamo nemojte ni pomišljati odseliti, osim ako ste par/obitelj pa ćete raditi oboje. Govorim to onima koji misle doći ovdje i živjeti bolje nego u Hrvatskoj. Morate znati da se u Hrvatskoj bolje živi od 8,000 kuna mjesečno nego u UK s 15,000, to je istina.

Stanovi u provinciji su od 400 funti plus režije na više. U Londonu su SOBE (dakle, jedna soba) od 600 funti (ako si sretan da nađeš) pa na više. Onima koji su navikli putovati po sat vremena dnevno preporučam da nađu sobu/stan dalje od centra Londona. Manchester je oko 40 posto jeftiniji, prometno je vrlo dobro povezan s okolicom i može se naći dobro plaćenih poslova.

Posao u LondonuMoje dosadašnje iskustvo je da poslodavci traže iskusne ljude koji znaju kako obavljati posao uspješno ispred onih s diplomom koji pojma nemaju. Dakle, ako ste priučeni marketing stručnjak ali znate puno o tome i u toku ste, te znate kako napraviti uspješnu kampanju i privući kupce, bit će vam lakše naći posao nego ako imate 21 diplomu i niste nikad radili taj posao.

Većinom se intervjui za posao sastoje od nekoliko intervjua gdje lovci na talente ispituju koliko znate o poslu i kako se snalazite u određenim situacijama vezanim uz posao. Cijene radišne ljude koji mogu i žele dati više, dakle, strastvene i predane poslu.”