Posao u Švedskoj : Sve što trebaš znati o pronalasku posla u Švedskoj

3676

Iz godine u godinu Švedska ne može popuniti sva radna mjesta. Dvaput godišnje se radi analiza ponude i potražnje poslova te se objavljuje službena lista poslova za koja se traže radnici.

Stockholm

Kako Švedska ne može zadovoljiti potrebu za radnim mjestima,stranci su dobrodošli.

Stanovnci EU I Švicarske ne trebaju radnu dozvolu,tako da mogu odmah početi raditi. Također mogu osnovati i svoju firmu. Hrvati u Švedskoj mogu raditi bez posebnih dozvola i pod istim uvjetima kao Šveđani

Stanovnici van EU i Švicarske moraju imati radnu dozvolu. Ovisno o državi iz koje dolaze, o kojem zanimanju se radi te koliko planiraju ostati, vrijede određeni uvjeti. Za sve informacije se može obratiti Swedish Migration Agency.

Prosječna plaća i troškovi života

Prema službenim podacima prosječna plaća u Švedskoj iznosi 42.250 SEK, odnosno 4.561 EUR. Podaci o plaćama se razlikuju od izvora kao i da li su izražene u bruto ili neto iznosu.

Bez znanja švedskog jezika teško je naći dobar posao,ali nije I nemoguće.

U Švedskoj ne možete kupiti stan I postati njegov vlasnik. Kupujete pravo na stanovanje, uređivanje i prodaju stana. Mjesečno uz kredit plaćate i stanarinu, neovisno živite li ili ne živite, ili ste stan kupili gotovinom. Stanarinu uvijek plaćate agenciji od koje ste kupili stan. Oni se brinu o održavanju i popravcima istog.

Stanarina ovisi u kojem djelu grada živite. U centru grada za stan od 29m2 plaćate  stan I po 7500 švedskih kruna, što je 750 eura. Svaka tri mjeseca se plaća dodatnih 150 eura za struju (cca 375 kuna). Voda i grijanje se ne plaća odnosno to je uračunato u cijenu koju vlasnik stana plaća mjesečno.

Prosječni mjesečni troškovi za hranu četveročlane obitelji iznosi oko 800€. Skupo ćete platiti luksuz poput cigareta, alkohola restorana i noćnih klubova.

Najtraženiji poslovi u Švedskoj

  • IT stručnjaci

Prema podacima o ovogodišnjoj potražnji na poslovnom tržištu, velika je potražnja za IT stručnjacima. Prosječna mjesečna plaća informatičara je oko 3500 €. Nije potrebno znanje švedskog, dovoljan je I engleski jezik.

  • Radnici u prosvjeti, odnosno nastavnici i profesori

Za razliku od IT stručnjaka, za rad u prosvjeti je potreno znanje švedskog jezika. Uz posjedovanje diplome I znanje jezika,posao u prosvjeti se lako može pronaći.  Prosječna mjesečna plaća iznosi oko 2400€.

  • Građevinari su također traženi za posao u Švedskoj

Znanje švedskog jezika ovisi o pozicji,odnosno vrsti posla koji se obavlja. Prosječna mjesečna plaća građevinara u Švedskoj iznosi 3400€.

  • Radnici u ugostiteljstvu

Konobari,kuhari I pomoćni radnici su također dobrodošli u ovoj državi. Prosječna mjesečna plaća inosi oko 2900€.

  • Liječnici i medicinski radnici

Velika je potražnja I za medicinske radnike I lječnike s diplomom. Znanje švedskoj jezika je prednost, I za neke poslove neophodno. Tražena su razna zanimanja poput medicinskih sestara I tehničara, babica, farmaceuta.. Prosječna mjesečna plaća iznosi oko 3400€, dok lječnici mogu zaradiit I do 5000€.

  • Inženjeri

Bilo da su u pitanju brodarski, građevinski ili strojarski, svi su dobrodošli u ovu sjevernu zemlju budući da su se i ovi poslovi našli na listi deficitarnih poslova. Za njihove angažmane poslodavci izdavajaju oko 3.000 eura.

  • Fizički poslovi

Pored navedenih zanimanja otvorena su radna mjesta za brojne fizičke poslove, ali i za psihologe, rudare, zubne tehničare, molere, stakloresce, komercijaliste ili operatere u call centrima različitih profila čija mjesečna primanja variraju od 2.500 do 3.000 eura.

Kako pronaći posao u Švedskoj?

Uvjeti za posao u Švedskoj

1. Zavod za zapošljavanje (arbetsförmedlingen)

Najbolji način za traženje posla je posjeta njihovom zavodu za zapošljavanje (arbetsförmedlingen) te prijava na isti. Njihova web stranica sadrži kompletnu bazu oglasa za posao. Jako dobra tražilica omogućuje vam da u kratkom vremenu pošaljete vaš životopis I pismo namjere na jako puno adresa.

2. Online portali za posao u Švedskoj

U Švedskoj postoji nekoliko privatnih portala za pretragu poslova. Ovi portali su uglavnom na švedskom jeziku. Pored pretrage poslova postoji opcija za upload životopisa. Najpopularniji su slijedeći portali:

3. Agencije za zapošljavanje

Kao i u drugim državama, i u Švedskoj postoje agencije koje se bave posredovanjem radnika. Među najpopularnijim su:

Uvjeti rada i obveze

Uvjeti rada

Radno vrijeme u Švedskoj je fleksibilno I ovisi o samom dogovoru sa poslodavcem. Također postoje pravila o tome koliko sati dnevno, tjednoi godišnje je dopušteno odraditi.

S poslodavcem se dogovara vrijeme I datum rada,a ukoliko poslodavac ne poštiva unaprijed dogovoreni raspored,dužan vam je platiti dogovorene sate.

Također vam je poslodavac obvezan osigurati sve potrebne uvjete da bi se rad mogao neomeatno obavljati.

Ukoliko se razbolite ili imate neku nezgodu dužni ste obavijestiti poslodavca koji onda dalje obaviješatava Försäkringskassan i Arbetsmiljöverket.

Ukoliko imate djece mlađe od 12 godina I ono se razboli,imate parvo napustiti radno mjesto te imate parvo na privremeno odsustvo s radnog mjesta.

U Švedskoj svi zaposlenci imaju parvo na najmanje 25 dana godišnjeg odmora, koji se može I povećati ovisno o kolektivnom ugovoru.

Također novopečeni roditelji imaju pravo na 480 dana porodiljnog dopusta koji se naziva “föräldrapenning” te je plaćen sa strane zdravstvenog osiguranja.

Obveze zaposlenika

Zaposlenik je dužan pridržavati se dogovora o radnim satima i radnom mjestu. Jako je bitno da se zaposlenik ne bavi sekundarnim poslovima bez dogovora sa poslodavcem ili konkurira poslodavcu na bilo koji način.

Neke zanimljivosti o Švedskoj (izvor)

1. Nema prekovremenih

Držanje pravila je Šveđanima jako bitno. Nije neuobičajeno prekinuti poslovni sastanak ukoliko je kraj radnog vremena, niti će zaposlenik produžiti unaprijed dogovorenu pauzu.

2. U švedskim vrtićima nema kreveta

Naime, za razliku od redovnog sna koji se potiče u mnogim zemljama, ovdje djeca koja ne žele spavati – ne moraju spavati, a oni koji žele nemaju krevet, već – madrac.

Švedska

3. Čipiranje ljudi

Ono čega se mnogi groze, u Švedskoj se odvija još od 2015. godine. Od tada, 3 tisuće ljudi u zemlji je čipirano, a procedura je vrlo jednostavna. Za stavljanje čipa pod kožu koristi se injekcija, a čip izgled poput tanke žice. Na njemu se nalaze informacije o kreditnim karticama, vozačkoj dozvoli i sličnim stvarima, a čip stoji oko 1000 kuna.

4. Gotovo nikada ne koriste gotovinu

U Švedskoj je izuzetno popularna platforma „Swish“ koja povezuje broj mobilnog telefona i bankovni račun. Putem te aplikacije moguće je prebacivanje novaca kao i plaćanje, čak je moguće plaćati mobitelom i u supermarketima.

5. Porodiljni dopust za očeve

Porodiljni dopust za majku iznosi 480 dana, ali i očevi moraju provesti 90 dana s djetetom nakon njegova rođenja! Takav zakon donesen je jer vlasti smatraju kao očevi trebaju biti uključeni u djetetov život od samog početka.

Pročitajte još neke zanimljivosti o životu i poslu u Švedskoj!