Posao u Poljskoj – zašto baš ondje nastaviti život

1417

Poljska se pridružila klubu od 25 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava prema FTSE Russell. Dio zasluga preuzela je činjenica da se u zemlji naširoko služi engleskim jezikom koji, jasno, otvara mnogobrojne poslovne mogućnosti za sve one koji se nađu ondje. Zato ne treba čuditi činjenica da veliki broj mladih zanima sve o tome kako pronaći posao u Poljskoj.

Odlazak u Poljsku

Prije nego što se odlučite za posao u Poljskoj, trebali biste znati nekoliko stvari. Pakiranje kofera, selidba, razmišljanje o tome kako svoju dovesti obitelj tamo te kako svoj dosadašnji život postaviti u nove margine nije lako. Dakako da je riječ o jako velikom izazovu i teškom zadatku. No, vjerujemo da čvrsto želite da se vaš dosadašnji trud i rad cijeni te da se naposljetku isplati ondje gdje će vas vući za rukav da radite upravo u njihovoj tvrtki.

3 razloga zašto spakirati kofere i diplome te krenuti u potragu za poslom u Poljskoj

1. Nalazi se u srcu Europe: Poljska je smještena na idealnoj lokaciji; u samom središtu Europe. Nije previše udaljena od Hrvatske, stoga ćete često moći dolaziti u posjet obitelji i prijateljima. S druge strane, Poljska je bliže ostalim popularnim destinacijama, tako da ćete nesumnjivo moći organizirate vikend putovanja bez trošenja previše novca, ali i vremena.

Život u Krakowu

2. Velika međunarodna zajednica: Poljska ima razvijeno tržište i jedno od najdinamičnijih svjetskih gospodarstava. Po BDP-u nalazi se na visokom 6. mjestu među državama članicama Europske unije. Brojne velike svjetske tvrtke biraju upravo Poljsku za daljnja poslovna ulaganja i uređenje međunarodnih čvorišta. Najpopularniji gradovi u kojima gotovo svatko ima priliku pronaći odgovarajući posao jesu Varšava, Krakow, Katowice, Łódź i Poznan.

3. Nema jezične barijere: svatko tko traži posao u inozemstvu na pamet mu najprije pada svladavanje jezika. No, tržište rada u Poljskoj privlačno je brojnim višejezičnim skupinama, budući da Poljaci tečno govore engleski jezik. Jako je puno međunarodnih tvrtki koje za obavljanje posla traže govornike engleskog, francuskog i njemačkog jezika. Tako da ćete zasigurno vrlo brzo pronaći posao u Poljskoj. Iako vam na poslu neće trebati poljski, potpuno je razumljivo da ne želite biti isključeni iz društvenog života. Zato vam na raspolaganju stoji nekoliko škola i sveučilišta koji nude tečaj poljskog jezika za strance. Potpuno besplatno!

Rad u Poljskoj

40% niži troškovi života nego u Velikoj Britaniji

U usporedbi s drugim europskim zemljama, Poljska je relativno jeftina, no, naravno, cijene se razlikuju ovisno o kojem je gradu riječ. Općenito govoreći, troškovi života u Poljskoj su do 40% niži nego u Velikoj Britaniji. Sukladno tome, ako se plaća ne čini pretjerano visokom kao u zemljama sjeverne Europe, Poljska je i dalje cjenovno pristupačnija. Varšava je najskuplji poljski grad. No, važno je naznačiti da za 700€ možete platiti mjesečni najam stana te imati dovoljno novaca za hranu i prijevoz.

Zdravstveni sustav Narodowy Fundusz Zdrowia besplatan za radnike

Poljski zdravstveni sustav bazira se na tzv. all-inclusive sustavu osiguranja. Financira ga javni zdravstveni sustav Narodowy Fundusz Zdrowia koji je besplatan za sve radnike i njihove obitelji.