Zagrepčanka u Londonu: Vani zarađujte, doma trošite

430

Dugo je tražila bolje plaćen posao u Hrvatskoj, a nikako joj se nije pružala prava prilika. Zbog tog razloga Zagrepčanka Irena počela je razmišljati o odlasku u inozemstvo. U razgovoru s prijateljicom saznala je agenciju za zapošljavanje koja je tražila radnike za UK te im se javila.

U vrlo kratkom roku dobila je posao u Londonu, odnosno posao njegovateljice u manjem mjestu pored Londona. Konačna odluka joj i nije teško pala. Skupila je stvari i krenula.

Život i posao u Londonu

Engleski jezik joj nije predstavljao problem za posao u Londonu

S obzirom da se u Hrvatskoj engleski jezik uči još u vrtiću, on joj nije predstavljao problem. Srednji stupanj engleskog jezika je za početak i više nego dovoljan. Kako je bila prisiljena svakodnevno komunicirati isključivo na engleskom jeziku, vrlo brzo ga je potpuno usvojila i proširila vokabular.

Kao i svugdje na Zapadu, cijene smještaja su dosta visoke. Mladi ljudi najčešće dijele stanove s cimerima, pa tako i samu stanarinu.
Irena ima sreće što radi u tzv.live-in, odnosno živi u istoj kući u kojoj obavlja i posao. Na taj način uspijeva uštedjeti barem trećinu plaće koju bi inače potrošila na najam.

Ostali troškovi života nisu puno veći nego u Hrvatskoj, međutim prosječna plaća za posao u Londonu je znatno veća.

Mogu si priuštiti sve što mi je potrebno. Riješim obaveze, uštedim, priuštim si putovanja, a povremeno i poneki luksuz – kaže nam Irena.

Mogućnosti napretka su velike, ali ovise o pojedincu

U Engleskoj se jako cijeni trud i motivacija radnika. Mogućnost napretka ovisi o želji i motivaciji pojedinca, a veliku ulogu igra i stupanj obrazovanja. Naravno, to ovisi i o branši u kojoj radiš.

Koliko radiš, toliko i zaradiš. Svaki prekovremeni sat je posebno plaćen, a mnogi radnici sami traže dodatne sate – kaže Irena.

S obzirom na Brexit i cijelu zavrzlamu oko njega, mnogi su mislili da će se morati vratiti u svoje zemlje. No srećom, još u ljeto 2020. su se djelatnici koji su već radili na području Velike Britanije mogli prijaviti u Sustav registracije i boravka državljana EU.

Ne osjeća se kao pridošlica

Kako  je Velika Britanija multikulturalna država, stranac nije ništa neuobičajeno. Trebalo joj je neko vrijeme da se prilagodi novom životu, ali joj nije palo teško. Jednostavno je sve bilo novo i drugačije.

Britanci vole naglašavati i zalažu se za poštivanje i uvažavanje različitosti. Bez obzira na to što netko mislio o nekome, svoje predrasuda će zadržati za sebe. Naravno, svugdje ima svega, ali nikad se nisam osjećala kao pridošlica – rekla je Irena, kojoj u prilog ide i činjenica da radi u multikulturalnoj tvrtki.

Priča Zagrepčanke u Londonu

Osigurajte si primanja u inozemstvu, za bezbrižan život u Hrvatskoj

Govori da joj je u profesionalnom smislu na neki način žao što nije i prije otišla, ali također ističe da za sve postoji pravo vrijeme.

Kad bi njena djeca jednog dana poželjela živjeti u Hrvatskoj, rado bi im rekla:

Da si osiguraju primanja vani za lijep i bezbrižan život u Hrvatskoj.

Na našim stranicama možete pronaći i više informacija o tome kako izgleda život u Velikoj Britaniji u teoriji i praksi, kako pametno kupovati te koja mjesta morate obvezno posjetiti.