Posao u inozemstvu za BiH

1810

 

Posao u inozemstvu za BiH

Posao u inozestvu za BiH

Mnogi građani Bosne i Hercegovine se pitaju kako do posla u inozemestvu. Prenosimo članak Dnevni-list.ba

58 posto nas bi rado radilo u inozemstvu

MOSTAR – U prva tri mjeseca 2015. godine povećao se broj novoprijavljenih osoba na evidencije nezaposlenih, a i smanjio se broj prijavljenih potreba za zapošljavanjem radnika, kratak je to i zabrinjavajući rezime stanja na domaćem tržištu rada, koji je nedavno objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.
Pošteno zarađivati za dostojanstven život većini je građana ove zemlje postala nemoguća misija. Brojni su već iskoristili priliku te “trbuhom za kruhom” otišli iz BiH i pronašli posao u inozemstvu od kojeg pošteno zarađuju. Podaci govore da se je u prvim mjesecima ove godine izvan zemlje zaposlilo čak 800 osoba, to su samo službeni podaci. Sudeći po anketama, brojka će ubuduće biti drastično veća.
U BiH za odlazak
Podsjetimo se na nedavno objavljeno opsežno istraživanje javnog i poslovnog mnijenja u sedam zemalja jugoistočne Europe koji nosi naziv “Balkanski barometar”, a izrađenog za strategiju “Jugoistočna Europa 2020.” Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). Isto tvrdi ovako: oko 52 posto građana jugoistočne Europe razmislilo bi o životu i radu u inozemstvu, dok 45 posto ne bi o tome razmišljalo.
– O odlasku u inozemstvo najviše razmišljaju građani BiH (58 posto), dok od ispitanika u sedam zemalja regije najmanje o tomu razmišljaju Makedonci (35 posto), priopćeno je iz RCC-a nakon predstavljenog istraživanja odakle dodaju da, primjerice, 45 posto građana Srbije također razmišlja o tomu.
Građani iz BiH odlaze raditi u inozemstvo, a potvrdilo se to na prošlotjednoj konferenciji za medije ARZ-a BiH kad je predstavljeno stanje na tržištu rada za prvi ovogodišnji kvartal. Ova je agencija u tom razdoblju posredovala u zapošljavanju 800 osoba u inozemstvu. Navedeni je broj za zaposlene u Sloveniji i Njemačkoj.
– U prva tri mjeseca 2015. putem sporazuma o zapošljavanju sa Slovenijom 540 naših građana je dobilo posao u ovoj državi. U istom razdoblju, preko dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj je 236 osoba dobilo posao u ovoj državi, a za njih još 51 procedura je u tijeku, istaknuo je to Željko Rajić, zamjenik direktora ARZ-a BiH. Pored onih o povećanju novoprijavljenih osoba na evidencijama nezaposlenih te smanjenju potreba za zapošljavanjem radnika, dio je iznesenih podataka ohrabrujući. Naime, u prvom kvartalu ove godine smanjio se broj registriranih nezaposlenih osoba, i to za 5600 osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine, a zatim se i povećao broj zaposlenih s evidencija nezaposlenih.
– Ukupno za ovo razdoblje registrirano je povećanje od 0,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine), podatak je ARZ-a BiH.
Licem u lice
Podsjetimo, ankete ispitivanja javnog mnijenja, koje je radio RCC, provedene su metodom “licem u lice”, u kojima je sudjelovalo po tisuću punoljetnih ispitanika iz svake države u regiji, dok su ankete ispitivanja poslovne klime provedene na po 200 tvrtki iz svake zemlje, pod uvjetom da nisu u većinskom vlasništvu države. Istraživanje će se vršiti jedanput godišnje i postat će glavni element za praćenje napretka regije, a posebno onih na putu pristupanja Europskoj uniji, te će omogućiti građanima i gospodarstvenicima da vide kako njihove vlade napreduju i gdje se nalaze u usporedbi s drugima. Prvi “Balkanski barometar” predstavljen je početkom ovoga mjeseca.