Posao u inozemstvu – poslodavci traže zaposlenike različitih profila

1012

Proteklih nekoliko godina možemo čuti kako mnogi ljudi, osobito onih mlađi odlaze trbuhom za kruhom. Većina ih odlazi u Njemačku, Irsku, Austriju pa čak i zemlje Skandinavije. Ništa vas ne treba čuditi, jer osim nekoliko papira, za posao u inozemstvu potrebna je samo dobra volja.

Posao u inozemstvu

IT stručnjaci i građevinari: dvije najtraženije grupe zanimanja u Švedskoj

U Irskoj su najpotrebniji ugostiteljski djelatnici, roštilj majstori i sl., a posla ima i za odgajatelje. U Austriji se uglavnom, osim konobara i kuhara zapošljavaju medicinske i patronažne sestre te liječnici. Neke Skandinavske zemlje (Finska, Danska) rezervirane su za stručnjake iz društvenih, humanističkih i umjetničkih područja, za profesore, nastavnike i stručnjake za obrazovanje te stručnjake iz područja tehničkih znanosti i informatike. Ondje posao bez problema mogu naći i uredski i šalterski službenici. U Švedskoj je potražnja za radnicima još raznolikija. Osim stručnjaka iz navedenih područja, velika je potražnja i za kvalificiranim radnicima iz područja poljoprivrednih, šumarskih i ribarskih zanimanja, za mehaničarima, strojarskim monterima, elektromonterima te obrađivačima metala. Od osobite su važnosti i rukovatelji strojevima i postrojenjima te sastavljači proizvoda. Za vozače motornih vozila te pokretnih strojeva i članova brodske posade uvijek ima mjesta. Ipak, najviše ljudi ipak se okuša u građevinskoj industriji, osobito o Njemačkoj i Švedskoj. Svoje mjesto tako pronalaze brojni zidari, armirači, krovopokrivači, keramičari, fasaderi, vodoinstalateri, plinoinstalateri, tesari, kranisti, elektroinstalateri, soboslikari, rezači stakla i ostali.

Rad u građevinskoj industriji u inozemstvu idealna je prilika za vidjeti svijet iz drugačije perspektive, doživjeti različite kulture i klime te, naravno, unaprijediti svoje znanje zbog kojeg ste otišli.

Posao u inozemstvu – najvažnije prednosti

Prije nego što se odlučite na posao u inozemstvu, donosimo vam neke prednosti i nedostatke. Razmislite o tome gdje početi? Jeste li dobro pripremljeni za eventualne padove, ali i uspone. Što u slučaju kada se vaša cijela obitelj želi preseliti s vama?

posao u inozemstvu

Bolje razvijeno gospodarstvo i ekonomska situacija

Najveća prednost posla u inozemstvu odnosi se na projekte velikih razmjera. Iako su gospodarska pitanja imala globalni utjecaj na građevinski sektor, neke su nacije manje izložene stopama fluktuacije, problemima koji se tiču valute i sl. To znači da izvan granica Hrvatske postoje narodi sa „zdravijim“ gospodarstvom, gdje je građevinska industrija življa s puno više mogućnosti.

Mogućnosti za rad u građevinskoj industriji u inozemstvu zaista su raznovrsne, osobito ako nemate želju raditi u određenom mjestu, na određenoj lokaciji.

Potrebno vrijeme prilagodbe i usvajanje novih radnih navika

Uvjeti rada u inozemstvu nisu nužno identični onakvima na kakve ste navikli. Od užarenih sunčanih pejzaža, do radnog vremena u trajanju od 10 – 12 sati uz manje odmora, ipak je potrebno neko vrijeme da se prilagodite boravku i radnim navikama druge zemlje.