Posao u inozemstvu: Operacija traženja posla

908

Rekli ste zbogom prijateljima i spakirali još par čarapa prije odlaska u inozemstvo. Ali kad jednom krenete, što ćete učiniti u vezi s pronalaženjem posla? Postavljate si očito pitanjo: ‘Kako ću zaraditi za život dok živim u inozemstvu?’ Vremena su teška i često poslodavci jednostavno ne žele gnjavažu, zaposliti stranca s malo ili bez jezičnih vještina. Morate unaprijed planirati, kao da krećete u vojnu kampanju. Nemojte biti pretjerano optimistični i misliti da će vas lokalni stanovnici dočekati raširenih ruku. Imat ćete dvostruko veće šanse za uspjeh ako u novu zemlju dolazite s jasnim i razvijenim planom.

Prvi korak: Upoznavanje terena

Potražite što je moguće više savjeta stručnjaka iz ovog polja te se informirajte kako pristupiti zadatku pronalaženja prvog posla u inozemstvu. Naš je savjet: čitati puno, pažljivo i voditi bilješke. Zatim sjesti i započeti s detaljnim planiranjem.

Drugi korak: Pokažite svoje snage

Koristite svog partnera (ako imate nekoga) za upoznavanje i prikupljanje obavještajnih podataka. Saznajte kakva je zemlja u koju odlazite i potražite imena članova obitelji, prijatelja i poslovnih suradnika koji bi vam mogli pomoći pri pronalasku slobodnih radnih mjesta. Ako ste član sindikata ili profesionalnog udruženja, pitajte organizaciju za popis kontakata i upoznavanja – ili još bolje, slobodnih radnih mjesta – u zemlji u kojoj ste odabrali živjeti. Nakon što se naoružate s lokalnim kontaktnim podacima, nazovite organizacije prije nego što napravite bilo koji drugi potez. Možda neće biti zainteresirani za pomoć prije nego što stignete, ali barem možete razaznati svoje potencijalne saveznike. Vaš partner bi vam također mogao pomoći da pročitate stranice poslova u lokalnim novinama i da biste dobili sliku tržišta rada. Trebate odlučiti koje su to vaše vještine s kojima trgujete i kako ih maksimizirati.

Treći korak: Re-arm

Bez obzira je li riječ o proizvodnim specifikacijama ili ne, trebali biste se truditi da se upoznate s lokalnim jezikom – to će vam biti lak put do dobivanja posla, osobito visoko na profesionalnoj ljestvici. U slučaju da ne govorite jezik, uvjerite svog novog šefa na lokalnom jeziku da namjeravate završiti tečaj jezika. Znati malo jezika također će vam pomoći da se lakše sprijateljite s novim kolegama.

Što je s vašim drugim vještinama? Imate li sposobnosti i iskustvo koje će vas učiniti atraktivnim za poslodavce? Razmotrite uzimanje dodatnih obrazovnih tečajeva. Trebalo bi reći da morate urediti odgovarajuću dokumentaciju i papire kako biste mogli živjeti i raditi u inozemstvu. Za više informacija o tome kontaktirajte veleposlanstvo u svojoj zemlji ili vašem nadležnom državnom tijelu ili veleposlanstvu. Mnogo raseljenih osoba dobiva prave dokumente i potom traži posao s pogrešnom vrstom životopisa. Postoji mnogo literature o pisanju pravog životopisa i sastavljanju referenci. Iskoristite to.

Četvrti korak: Napad

U idealnom slučaju trebali biste imati nekoliko ugovorenih intervjua za posao koji bi se podudarali s vašim dolaskom. Ali, ne stavljajte previše pritiska na sebe. Možda ćete trebati vremena za aklimatizaciju života u svojoj novoj zemlji prije nego što počnete s intervjuima ili novim poslom. Prvih nekoliko tjedana moglo bi vam biti jedino slobodno vrijeme koje ćete dugo imati, stoga uživajte.

Zatim, nakon što pošaljete zamolbe i životopise, slijedite upute. Dobijate potvrdu da potencijalni poslodavac ima vašu prijavu, pa provjerite kada će biti prikladno nazvati i čuti njegovu/njenu odluku. Često poslodavci kontaktiraju samo uspješne aplikacije. Nemojte ostati u mraku. Možda ne nađete posao u struci odmah, pa možda trebate uzeti u obzir posao ispod vaše razine osposobljenosti. Nema štete u ovome, dokle god sebi i svom poslodavcu objasnite kako biste se trebali preseliti na nešto zahtjevnije kada za to stigne pravo vrijeme. Vi ste u novoj zemlji i stoga morate biti spremni razmišljati o novim izazovima. Najgora stvar koju možete učiniti jest da se vratite unatrag i kažete: “Ne mogu!”. U Europi, umrežavanje i razgovor mogu biti ključni čimbenici za pronalazak savršenog posla. Razmislite o svojim prvim koracima u inozemstvu kao integraciji u lokalnu kulturu i jezik, kao i na profesionalno tržište. Ali nastavite tražiti posao koji zaista želite.