Posao u Austriji: Sve je plaćeno – prekovremeni, noćne, 13. plaća u prosincu i dupla u srpnju

4899

Mlada obitelj s juga Dalmacije odlučila se za novi početak i to u Grazu. Odlučili su se upravo za taj grad zbog vlastite rodbine koja tu već živi i radi. U opciji je bila ili Austrija ili Njemačka, ali na kraju je pobijedio posao u Austriji.

Evo sad je dvije godine da smo odselili. Trenutno održavam kuće i zadovoljna sam. Mogu zaraditi od 600€ do 800€ tjedno. Odlučili smo se odseliti što zbog sredine u kojoj smo živjeli, što zbog financija – htjeli smo novi početak – istaknuli su.

Posao u Austriji

Kako kaže mlada djevojka, muž je odmah našao posao u Austriji, a njoj je trebalo malo više vremena za pronalazak posla.

U Austriji pošteno radiš, ali sve ti je plaćeno – od prekovremenih sati pa sve do noćnih smjena. Dobiješ dobar povrat poreza, 13. plaću u prosincu, duplu plaću u srpnju. Ako ste vrijedan i marljiv radnik, i poslodavac će biti jako korektan prema vama.

Posao u Austriji

Iako su promijenili sredinu, napominje kako joj nije bilo teško naviknuti se jer joj u istom gradu živi sestra, a i brzo su stekli nove prijatelje.

Mjesta za napredak uvijek ima, posebice ako imaš fakultet ili neku višu završenu školu, samo treba biti uporan i ustrajan. Dosta se traže ortopedi, doktori, knjigovođe, odvjetnici – dodala je.

Kao i većina mladih ljudi koji su odselili, i ova mlada obitelj ističe kako si mogu priuštiti stvari o kojima su do tada mogli samo sanjati:

Puno više si možemo priuštiti otkad živimo i imamo posao u Austriji. Priuštili smo si već dva ljetovanja od 3 tjedna, bili smo na zimovanju, obišli mjesta koja do sada nismo imali prilike vidjeti – zaista si možemo priuštiti više nego kad smo radili u Hrvatskoj.

Kao najveći izazov navodi jezičnu barijeru jer jezik nisu usavršili ni ona ni muž. Kako kaže, muž radi takav posao u Austriji da mu jezik trenutno i nije toliko bitan, ali njoj će biti ako se odluči raditi u nekoj firmi.

Trenutno živimo u iznajmljenom stanu i cijene stanovanja su visoke. Sve ovisi što tražiš od stana – balkon, garaža, parking, lokacija dodatno dižu cijenu najma. Osjećamo se još uvijek kao stranci i mislim da će to uvijek tako i biti. Austrijanci ne prihvaćaju baš doseljenike i dosta su „hladni“.

Život u Grazu
Ulice Graza

U jednu ruku nam je žao što nismo ranije napustili Hrvatsku. Mislim da bismo muž i ja puno više stekli da smo se doselili koju godinu prije kad su plaće bile više i kad je bilo manje doseljenika – odgovorila je kad smo je upitali bili se i ranije doselili.

Puno toga bi se trebalo promijeniti da bismo se vratili u Hrvatsku, ali to je teško moguće. Za sada ne vidimo da će se to ikad ostvariti.