Posao Na Kruzeru – Sve Što Trebate Znati

3202

Mnogi sanjaju o zaposlenju na brodu kojim će krstariti svijetom i usput zaraditi mnogo novca. No, želja za putovanjem nije dovoljna. Što je još sve potrebno da bi osoba našla posao na kruzeru? I kako doći do informacija?

poslovi na kruzeru

Posao na kruzeru

Strani jezik i iskustvo

Prva stvar koja je važna poslodavcima na brodovima za krstarenje jest poznavanje stranog jezika, poglavito engleskog. Stoga, ako još uvijek suvereno ne vladate engleskim jezikom, poradite na svom znanju. Veliki plus je i iskustvo u radu na brodu te iskustvo u radu s ljudima. Poslodavci na brodovima dolaze iz raznih krajeva svijeta pa često treba biti fleksibilan i imati razumijevanja za uvjete rada koji su možda malo drugačiji ili stroži.

Popis poslova

Širok je spektar poslova koje možete obavljati na kruzeru. To čak mogu biti i uredski poslovi u sjedištima kompanija brodova za krstarenje. Uredsku iskustvo vam može biti odskočna daska ako se nakon toga ipak odlučite za nomadski život i stvarni posao na kruzeru.

Osim toga, tu su i ugostiteljsko-uslužni poslovi te poslovi vezani za zabavu. I jedni i drugi kao svoj cilj imaju ugodan boravak putnika na brodu te su prilično zahtjevni jer traže gotovo stalni angažman. Ukoliko se radi na luksuznijem kruzeru, onda tu postoje i poslovi osobne njege, u SPA objektima ili prostorima za uljepšavanje i rekreaciju.

Tu je i tehničko osoblje, to jest poslovi na palubi i u strojarnici. Ovi su poslovi više namijenjeni muškarcima nego ženama.

Plaće

Plaće na kruzerima dijele se u dvije skupine – plaće osoblja koje prima napojnice i plaće osoblja koje ne prima napojnice. Osoblje koje prima napojnice su konobari, nosači prtljage, šankeri. Oni u pravilu  imaju malu osnovicu za plaću jer većinu njihove zarade čine napojnice. Približan primjer zarade u ovoj skupini su (u US dolarima po mjesecu):

Konobar                                                            od 2500$ do 4000 $

Nosač prtljage/asistent konobar                od 1500 $ do 3000 $

Bar konobar/konobarica                od 1000 $ do 2500 $

Šanker                                                               od 1500 $ do 3000 $

Oni kandidati koji ne znaju engleski jezik ili nemaju iskustva obično se zaposle kao osoblje koje ne prima napojnice, barem za početak. To su recimo djelatnici u trgovinama ili snack barovima. Iznosi njihovih plaća kreću se od 350 $ do 500 $ tjedno.

Proces zapošljavanja

Važno je da dobro odlučite koji posao želite raditi na brodu, dakle, nemojte samo poslati prijavu za bilo koji posao jer tako nećete postići ono što želite. Zatim pošaljite svoj životopis i molbu ili agenciji za zapošljavanje ili brodskoj kompaniji. Ukoliko dobijete posao, budite spremni na liječnički pregled jer ćete morati dobiti međunarodno priznatu liječničku potvrdu. Na kraju se informirajte i o vizama i radnim dozvolama i budite oprezni, jer postoje brojne prevare vezane za posao na kruzeru. Provjerite izvore koje koristite i ne plaćajte ništa što nije potrebno. Posredovanjem u zapošljavanju na kruzerima u Hrvatskoj se bave agencije “A priori” u Lovranu i “Uspinjača” iz Zagreba.