Porezne olakšice koje vas očekuju prilikom preseljenja u Portugal

1340

Otkrili smo da možete uživati ​​u desetljeću velikodušnih poreznih olakšica preseljenjem u Portugal.

Za sve stanovnike Portugala koji nemaju portugalsko državljanstvo, NHR program nudi novim stanovnicima posebne porezne olakšice u njihovih prvih deset godina boravka u Portugalu. Osim što nude visinu stope poreza na dohodak od 20% ako ste zaposleni kao VKV, mogli biste primati i portugalsku mirovinu kada se vratite u svoju matičnu zemlju ili budete živjeli u bilo kojoj drugoj zemlji, bez plaćanja poreza na nju.

Ovo vrijedi za sve koji:

  • nisu bili porezni obveznik u Portugalu u prethodnih pet godina
  • ispunjavaju uvjete portugalskog boravišta – trenutno uključuje boravak više od 182 dana godišnje ili ako prijavite da je vaše stalno prebivalište u Portugalu
  • registrirate se kao povremeni stanovnik u portugalskoj poreznoj ustanovi

Što se tiče Britanaca, iako bi Brexit na kraju mogao utjecati na pravila o prebivalištu za njih, porezni tretman bi trebao ostati isti kao i ugovor o dvostrukom oporezivanju između Velike Britanije i Portugala neovisno o EU. Tako da čak i nakon Brexita, Britanci mogu nastaviti koristiti NHR program pogodnosti.

Porezni prihod u inozemstvu

Ako imate stalno prebivalište u Portugalu, imate pravo na mogućnost neoporezivanja većine prihoda i dobitaka od stranih izvora u trajanju od deset godina. To uključuje mirovine, prihode od najma, kapitalne dobitke od nekretnina (ali ne i dionicama), kamate, dividende ili bilo koji ne-portugalski dohodak od zaposlenja.

Ovo se primjenjuje samo ako se dohodak oporezuje u zemlji podrijetla. Ako recimo imate dividende u Hrvatskoj; dobitak se ne oporezuje u Portugalu jer su po ugovoru već oporezivi u Hrvatskoj (to vrijedi i kada se u praksi ovo oporezivanje ne provodi). Vaš prihod od mirovine ili plaće iz Hrvatske, s druge strane, se također ne oporezuje u Portugalu ako ispunite uvjete boravka navedene iznad.

Ostale porezne povlastice u Portugalu

Čak i ako ne ispunjavate uvjete za povremeno boravište, Portugal nudi vrlo atraktivne porezne olakšice za EU doseljenike. Portugalski porezi relativno su niski i, za razliku od Španjolske ili Francuske, nemaju poreza na imovinu. Porez na nasljedstvo je također nešto niži od poreza u ostalim državama članicama EU – utječe samo na portugalsku imovinu i ne odnosi se na supružnike i djecu te iznosi 10% za one koji ne ispunjavaju uvjete što je prilično pristupačan postotak.

Portugal također pruža mogućnosti uživanja u iznimno povoljnom poreznom tretmanu za sva vaša ulaganja. Ako se kvalificirate za stalno prebivalište, mogli biste kombinirati ove strukture s pravilima oporezivanja.

Na primjer, možete prodati nekretninu u Hrvatskoj ili povući svoju mirovinu iz Hrvatske u Portugal bez plaćanja poreza i ponovno ulagati drugdje da biste iskoristili i druge porezne olakšice. U konačnici, najbolji način za vas ovisit će o vašim osobnim željama i ciljevima.

Iako NHR program nudi značajne pogodnosti, kao i svaki porezni režim, također je veoma složen. Predlažemo da potražite profesionalnog i osobnog financijskog savjetnika koji će vas uputiti u sve mogućnosti i opcije koje možete iskoristiti za vaše potrebe i ciljeve.


Napomena: Porezne stope, opseg i olakšice mogu se mijenjati. Svaka izjava u vezi s oporezivanjem temelji se na našem razumijevanju postojećih zakona i prakse oporezivanja koji su podložni promjenama.

Možete saznati više informacija o preseljenju vaših financija u Portugal i druge europske destinacije tako što ćete posjetiti www.retiringtoeurope.com gdje možete preuzeti cjelokupni vodič na 276 stranica.