Početak Avanture U Irskoj

2457

 

Priče iz IrskeSvi mi želimo postići nešto u životu. Zbog toga učimo i radimo i mučimo se cijeli život. U nadi da će se nešto pokrenuti i dogoditi. No, što napraviti kada se unatoč svom vašem trudu ništa ne pokreće? Ako ste imalo slični meni i mom mužu, spakirat ćete torbe, pozdraviti našu predivnu sunčanu državu i potražiti sreću negdje drugdje.

Mi smo za naše odredište odabrali zeleni otok Irsku, o kojoj ste sigurno čuli svašta. Ne, Irska nije obećana zemlja i novci ne padaju s neba, ali za one spremne riskirati može biti rješenje svih njihovih financijskih problema.

Teško je odlučiti napustiti sve što znaš, no jednom kad odlučiš, cijeli proces krene zapanjujuće brzo. Nakon što sam se pet godina mučila da dobijem diplomu, po završetku faksa dobila sam priliku nastaviti raditi u trafici gdje sam radila i tokom studija. Najbolje od svega, bila sam presretna jer sam za razliku od mojih kolega, ja čak i imala posao.

Tako sam jedan dan ludila na poslu, zbog beznadnosti svega, zbog nemogućnosti napredovanja i svega ostalog, a drugi dan sam pukla i rekla: “To je to. Ja ne mogu više. Idemo!”. Srećom, moja ponekad bolja polovica me je shvatila i samo je pitao što ćemo spakirati. Nije da je i on imao neke velike šanse za posao. Od dva mjeseca što je bio na stručnom osposobljavljanju, jedan mjesec se borio da uopće dobije plaću. Zamislite vi tog mog muža – umjesto da bude zahvalan da su mu dali šansu da radi, on još hoće biti plaćen za to. Ja stvarno ne znam o čemu je razmišljao.

Potaknuti svim tim događajima, kupili smo karte, rezervirali smještaj i čak uspjeli organizirati vjenčanje u 2 mjeseca koliko je prošlo od odluke pa do stvarnog datuma odlaska. Svima smo rekli da organiziramo vjenčanje jer želimo taj doživljaj podjeliti s obitelji prije nego odemo, no istina je bila da je u Irskoj za vjenčane parove porez puno manji nego za samce. No, držimo se mi i dalje službene priče.

Ako zbilja razmišljate o odlasku, dobro raspravite sami sa sobom što želite i na što ste sve spremni. Nitko vam neće ponuditi posao čim stupite na aerodrom u Dublinu, morat ćete se dobro potruditi i namučiti prije nego se nešto pokrene. Morate svaku odluku donijeti s tim na umu, inače možete odmah spaliti novac za kartu i smještaj, te ostati doma. Ili potrošiti taj novac da nekome podmažete dlanove, kako to inače funkcionira u ovoj našoj sunčanoj državi.

Što se mene tiče, ja se u Hrvatsku vraćam samo na godišnje odmore. Jest da je teško i naporno, no s vremenom će se sav taj trud isplatiti. Kako? E pa pratite nas i dalje, pa ćete saznati.