Planirate u Irsku? Na Što Misliti Prije polaska

2207

Život u UK

U potrazi za boljim životom, Njemačka više nije toliko zanimljiva kao što je bila prijašnjih desetljeća, starijim generacijama gastarbajtera. Avioni za Irsku su doslovno puni, leti se iz Zadra, Osijeka… U današnje doba put od 3000 kilometara nije nikakav poseban bauk. Zato smo i sami krenuli put Corka, grada simbola irskog otpora i tehničkog napretka, kako bismo iz prve ruke čuli priče građana Hrvatske na “privremenom radu” u pečalbi, na koju su se odlučili nakon bezuspješnih pokušaja da nađu zadovoljavajući posao u rodnoj zemlji.

I da odmah naglasimo – ne teku ni Irskom med i mlijeko. Naši hrvatski sugovornici u Irskoj su nam iznijeli drastično različite priče i iskustva. I zato i u Irskoj treba biti “naoružan” strpljenjem, ali i imati nešto novca “dok se ne snađeš”. Neki su posao našli za samo nekoliko dana, drugi ga traže mjesecima. Hrvatsku koloniju u Corku i okolici čini oko 2500 Hrvata. Gospođa koja radi na izdavanju PPS-a (nešto kao u nas OIB ili porezni broj; bez čega ne možete primiti plaću) kaže da svaki dan pet do sedam vlasnika hrvatske putovnice u Corku zatraži taj broj.

Dolaze svi, kaže, posebno mlađa populacija. Mate Vuković (24) stigao je iz Banje pokraj Vrgorca. Inženjer je računarstva, no nakon završenog fakulteta, posao nije pronašao u struci, nego je radio u jednom pogonu za proizvodnju namještaja.

Planirate u Irsku? Na Što Misliti Prije polaska

Kako do posla i smještaja
Iako nema jamstva da ćete do posla za nekoliko dana, pa ni tjedana, u Irskoj vam za posao ne treba nikakva veza, ne trebate zvati ni jednog političara da biste počeli raditi. Ircima su važne diplome, ali najvažnije im je praktično znanje. Trud i zalaganje neće ostati neprimijećeni od poslodavaca. Slijedi povišica. Naravno, do tada, “testiraju” vas tjednima. Potražnja za stanovima i kućama je golema. Sobu u Corku ne možete naći ispod 500 eura, a u Dublinu je i skuplja; stanovi se iznamljuju za iznos od 800 do 1000 eura mjesečno, ovisno o lokaciji i kvadratima. Primjerice, najam kuće s četiri sobe i tri kupaonice, uglavnom u prigradskim naseljima, mjesečno dođe oko 1500 eura. “Naši” Irci nam kažu kako Irci nisu skloni prijevarama i muljanju kod iznajmljivanja nekretnina.

Minimalna satnica – od koje svi kreću – u Irskoj iznosi 9,15 eura, ako radite 40 sati tjedno, dakle, puno radno vrijeme, zaradit ćete barem 366 eura. Plaća se isplaćuje na tjednoj osnovi.

Što se traži i koliko se plaća

Najlakše će do posla oni sa zanatima, liječnici, medicinsko osoblje i informatički stručnjaci. Cork je poznat kao sjedište IT industrije, pa dobar stručnjak u tom sektoru ima otvorena vrata. Osnovni preduvjet je poznavanje engleskog jezika, a sve dalje ovisi o vama samima, radnima navikama i sposobnostima. Za puno radno vrijeme sobarica može mjesečno zaraditi od oko 1200 do 1500 eura. U građevinarstvu su primanja od 1800 do 2000 eura. Zanatlije, ovisno o konkretnom poslu, plaćaju se od 2000 do 2500 eura, vozači oko 1700 do 1900 eura, a automehaničari oko 2000 eura. Do 2000 mogu “dogurati” i zaštitari. Informatičari zarađuju od 3100 do 3500 eura. Konobari rade za plaće od 1500 do 1800 eura, viličari za oko 2000 eura. Medicinske sestre mogu računati na plaće od 3500 eura, a liječnici na nekih 4500 eura.

Članak prenosimo sa Slobodne Dalmacije.