Plaće i Poslovi Van Hrvatske. Što Se Nudi?

3840

 

NAKON što je Njemačka ukinula radne dozvole za hrvatske državljane, Index.hr je istražio kakvi se sve poslovi van Hrvatske nude. Naišli suna veliki broj oglasa za posao koji se nude, od Njemačke do Australije i Saudijske Arabije.

Ponuda je bila raznolika, a plaće pišu tek za pojedine poslove. Najviše oglasa za posao ima za rad u Njemačkoj gdje se traže bravari, električari, zavarivači, konobari, kuhari, sobari, vozači kamiona. Jednako tako traže se i visoko obrazovane osobe pa tako jedna tvrtka traži inženjera građevinarstva u Frankfurtu. Klinika u Linzu tražila je liječnicu/liječnika asistenta za odjel radijacijske onkologije za 40 radnih sati tjedno.

Jedna tvrtka raspisala je niz natječaja za posao na području Južne Njemačke, a jedni su od rijetkih koji su osim uvjeta stavili i plaću. Tako je soboslikarima i ličiocima ponuđena plaća bruto 12,80 € / h (fiksna plaća) plus Neto 5,50 € / h.

Traže i njegovatelja za starije i nemoćne, a nude satnicu od bruto 10,25 € / h (fiksna plaća) + Neto 10,00 € / dan (nadoknada – neoporezivo).

Posao Van Hrvatske

Plaća vozača u Njemačkoj do 19 000 kuna

Za medicinsku sestru/tehničara bruto satnica je 16,50 € / h (fiksna plaća) + Neto 15,00 € / dan (dnevnica – neoporezivo) plus dodaci.

Druga tvrtka traži djelatnike (m/ž) za rad sportskim barovima u Njemačkoj i stalni radni odnos, a nužno je napredno znanje njemačkog. Budućim djelatnicima nude osiguran smještaj, plaćene putne troškove i plaću od 1000 do 1200 eura.

Nudi se i stalni radni odnos za vozača kamiona c i e kategorije u Münchenu, a plaća je od 13 000 do 19 000 kuna.

Traže se i informatički inženjeri i programeri u Grazu, Beču i Kolnu. Svi koji planiraju u Njemačku zaista se nudi pregršt raznih poslova, a za mnoge od njih potrebno je tek osnovno poznavanje njemačkog jezika.

No, osim Njemačke, za koju se nudi daleko najveći broj oglasa za posao, u raznim strukama, naišli smo i na oglas za posao u Estoniji. Mjesto rada je Talin, a traži se softverski inženjer.

Za one koji razmišljaju o preseljenju na drugi kontinent također smo naišli nekoliko poslova u SAD-u, Australiji, Saudijskoj Arabiji i Ruskoj Federaciji.

Poslovi na drugim kontinentima

Primjerice objavljen je oglas za autolimara u Australiji, a nudi se posao za stalno. “Nudimo priliku za živjeti i raditi do četiri godine u Australiji, uz privremenu radnu vizu koja dozvoljava traženje stalne vize nakon dvije godine. Dobre radne uvjete, u skladu s australskim zakonom. Dobru plaću: circa A$650-$700 tjedno, neto (nakon što se odbije porez na prihod i drugi nameti). Plaća će varirati zavisno o radnom iskustvu. Troškove oko vize i putovanja u Australiju. Pripomoć oko prilagođavanja na život u novoj sredini, uključujući smještaj”, stoji u oglasu.

Jedna petrokemijska tvrtka u Saudijskoj Arabiji također traži djelatnike i to one s radnim iskustvo na području petrokemije. Traže operatera upravljačke ploče i voditelja smjene. Osim plaće (koju ne navode) nude smještaj s uključenim režijama i čišćenjem, pokriveno zdravstveno osiguranje i troškove zubara, 38 dana godišnjeg plus 11 državnih praznika, prijevoz biznis klasom do Saudijske Arabije.

Američka tvrtka za mehaničke sisteme traži servisere klima uređaja za rad u Pittsburghu i Tampi koji će montirati i popravljati sustave grijanja i klimatizacije. Osim plaće (koju ne navode) tvrtka kao pogodnosti rada navodi 100 posto plaćeno obiteljsko zdravstveno osiguranje, dijeljenje profita tvrtke, regres za godišnji odmor, službeni automobil, mobitel, poticajne bonuse i 40 sati rada tjedno te prekovremene koliko je moguće.

Jedna od najvećih kompanija u Ruskoj Federaciji, koja realizira najsloženije projekte naftno-plinskog kompleksa, vanjske opskrbe električnom energijom, projekte industrijske i civilne izgradnje traži višeg specijalista za razradu biznis planova (ž/m) – 2 izvršitelja, a moraju biti diplomirani inženjeri građevinarstva i arhitekture. Prednost imaju oni sa znanjem ruskog jezika.

Prenosi : Index.hr