Pazite se prevara i lažnih agencija za zapošljavanje!

2708

 

Da trebate biti jako oprezni kad dobijete ponudu za posao u inozemstvu, dokaz je i Jasnina priča objavljena u Novom Listu.

Naime, Jasna Arapović, majka sedmero djece iz Bošnjaka kod Županje u subotu 7. veljače krenula je trbuhom za kruhom u Italiju. Prethodno se javila na oglas koji je pronašla u Plavom oglasniku, a u kojem se tražila žena za pomoć u kući na relaciji Pula-Trst. Nazvala je broj naveden u oglasu, a javila joj se gospođa koja joj se predstavila kao Elena iz agencije iz Udina. Prilikom tog njihovog razgovora, Jasna Arapović nije imala razloge posumnjati u vjerodostojnost čitave priče, posebice što su sve dogovorile do najsitnijih detalja.

– U razgovoru sam joj rekla da sam majka sedmero djece i da mi je bitno da radim i privređujem. Rekla mi je da je u pitanju posao njegovateljice za mjesečnu plaću od 1.400 eura u obitelji u mjestu Basovizza kod Trsta. Djelovala je ozbiljno, a dogovor je bio da se nađemo u Rijeci na autobusnom kolodvoru na Žabici. Ugovor sam trebala potpisati kad se sastanem s obitelji u Trstu i tada platiti agenciji proviziju u iznosu od 1.700 kuna. Na oglas se javila još jedna gospođa, doputovale smo u Rijeku i na Žabici se sastale s tom Elenom. Ona je odmah od nas tražila tih 1.700 kuna provizije za agenciju. Navela nam je i da je vozač agencije bolestan, pa je angažirala taksista u Rijeci da nas vozi do Trsta gdje nas je trebala dočekati žena po imenu Angela. Od tih novaca što smo joj dale platila je 500 kuna taksista za put. Po putu smo vozaču taksija sve ispričale na što nam je on odgovorio kako je po njemu nešto mutno u cijeloj priči te da je njemu Elena rekla da nas ostavi u kafiću na tršćanskom autobusnom kolodvoru. Tamo nas je trebala dočekati ta Angela, a taksistu hvala do neba što nas nije ostavio već je čekao s nama više od sat i pol. Nitko se nije pojavio, pa nas je vratio u Rijeku. Čak nas je i vozio u policiju i sve skupa s nama prijavio, ispričala nam je Jasna koja se nakon toga, ostavši bez novca, uspjela nekako snaći zahvaljujući dobrim ljudima te danima putovala prema kući.

Prvu noć je prespavala kod kume gospođe koja je išla s njom na navodni rad u Italiju, drugu noć kod prijateljice u Rijeci, a treću noć uspjela je doći do Zagreba gdje ju je u okrilje primila predsjednica humanitarne udruge. Do svog doma na koncu je uspjela stići zahvaljujući vozilu Hitne pomoći koje se iz Zagreba vraćalo za Županju.

Njezinu priču potvrdila je i druga žrtva oglasa, majka dvoje male djece, koja nije željela imenom i prezimenom izlaziti u javnost.