Njemačka u potrazi za više od milijun radnika

906

Neosporiva je činjenica da Njemačka nema dovoljan broj kvalificiranih stručnjaka – a to danas vrijedi mnogo više nego ikada prije. Ovaj kronični nedostatak radne snage njemačku privredu godišnje košta čak i više od 30 milijardi eura.

Posla svakako ima, ali ono što nedostaje su radnici. To naravno predstavlja veliki problem na koji u zadnjih nekoliko godina mnoge njemačke tvrtke pokušavaju ukazati. Kako javlja Deutche Welle, trenutne statistike upućuju na to da Njemačkoj danas nedostaje oko 440.000 visokokvalificiranih radnika.

Primjerice, elektroindustrija potražuje oko 50.000 inženjera, zatim je tu IT-sektor s nedostatkom od oko 55.000 kvalificiranih stručnjaka, a u domeni strojogradnje je raspisano preko 11.000 natječaja – što je čak 50% više od prošle godine.

Kao najveći poslovni problem njemačkih tvrtki, preciznije njih 60%, se ističe upravo nedostatak kvalificirane radne snage. Upravo zato svaka peta tvrtka traži potencijalne mlade i talentirane zaposlenike u drugim regijama, intenzivnije surađujući s edukacijskim ustanovama dugoročno rade na saniranju ovog gorućeg problema. Uz sve to, ujedno se usredotočuju na prekvalifikaciju svojih postojećih radnika i njihovu dalju edukaciju.

Njemačke tvrtke postupno uvode nove fleksibilne radne modele, pa je tako 16% tvrtki uvelo “job sharing”, dok je 13% tvrtki raspoloženo zaposliti kandidate koji trenutačno ne zadovoljavaju kvalifikacije – ali su spremni i imaju potencijal za dalje obrazovanje i stručno usavršavanje.

Plemeniti cilj koji ima njemačka vlada je puna zaposlenost do 2025. Ukoliko pogledamo određena statistička predviđanja Njemačkoj bi do 2030. moglo nedostajati više od 3 milijuna kvalificiranih radnika

Arber Bajrami, koji tri godine živi u Njemačkoj te ujedno studira germanistiku i radi nepuno radno vrijeme je za Deutsche Welle iznio svoja iskustva i viđenje situacije mladih ljudi koji koji trbuhom za kruhom odlaze u Njemačku. “U Njemačkoj se vrlo lako može doći do posla, iako realno, diskriminacija postoji na određenoj razini. Tržište rada je nezasito za novom radnom snagom, a to važi kako za privatni, tako i javni sektor. Međutim, ukoliko određeni kandidat ima posebne kvalifikacije koje ga na neki način izdižu od konkurencije, ne treba dovoditi u sumnju njegovu svjetlu budućnost na njemačkom tržištu rada”, tvrdi ovaj student.

Ponudu poslova možete provjeriti i na našem oglasniku.