Nekoliko stvari koje trebate iskusiti ako se ikada nađete u Berlinu

926

Ako ste se preselili u Njemačku u potrazi za boljim životom, možda već živite u Berlinu, a ukoliko ne, šanse su velike da ćete ovaj prekrasni grad sigurno barem posjetiti. Kao glavni grad njemačke, Berlin svojim žiteljima i posjetiteljima nudi mnoštvo iskustava i sadržaja koji ovome gradu daju autentičan osjećaj i izraz. Pa što sve trebate iskusiti ako živite, radite ili samo posjećujete Berlin.

Istražite Berlin na biciklima

Berlin je odlično mjesto za istraživanje biciklom: ima puno mjesta za iznajmljivanje bicikala, plus obilje biciklističkih staza i biciklističkih cestovnih prometnih znakova. Putovanje započnite u Reichstagu, domu Saveznog njemačkog parlamenta. Možete se podići liftom na krovnu terasu i novu staklenu kupolu, koju je dizajnirao britanski arhitekt Norman Foster, kako bi iskusili jedan novi, fantastični pogled na panoramu preko Berlina. Besplatno je, ali prvo se morate prijaviti.

Tragovi židovske povijesti Berlina

Kada budete prolazili kroz atmosfersom intenzivan i dirljiv Memorijal Holokausta sigurno ćete se naježiti. 2.711 Betonskih ploča različitih visina predstavljaju šest milijuna Židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata. Denkmal für Die ermordeten Juden Europas (Spomenik ubijenim Židovima Europe) otvoren je svaki dan i tijekom cijele noći, prijem je besplatan.

Šetnja Berlinskim zidom

Berlinski zid postavljen je 13. kolovoza 1961. kako bi spriječio ljude da bježe iz Istočnog Berlina u Zapadni Berlin u vrijeme hladnog rata, koji je predstavljao razdoblje ekstremne napetosti između zapadnoeuropske demokracije i istočnoeuropskog komunizma. Svatko tko je u to vrijeme pokušao preći zid riskirao je svoj život, ali i živote svojih bližnjih.

Istražite Berlinski Otok Muzeja

Betlinksi Otok Muzeja, gdje ćete naći pet od Berlinskin najboljih i najvažnijih muzeja, leži usred rijeke Spree i uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Alte Nationalgalerie zbirka uključuje romantična i impresionistička remek-djela, muzej Altes izlaže klasične antikvitete, a Bode muzej je poznat po skulpturama i bizantskoj umjetnosti. Muzej Neues je primjerice mjesto gdje možete vidjeti nevjerojatno lijepu egipatsku kraljicu Nefertiti, to jest skulpturu njezine glave. Ne propustite arheološka čuda muzeja Pergamon, gdje možete prošetati parcijalnom rekreacijom Pergamenskog oltara iz 2. stoljeća nove ere.

Pronađite se u umjetnosti Berlina

Berlin je umjetničko središte s oko 440 umjetničkih galerija. Berlinische Galerie sadrže zbirku berlinske umjetnosti od 1880. do 1980. godine u starom staklenom skladištu. Ako volite stare majstore – pogledajte Gemaeldegalerie, jednu od najvažnijih svjetskih zbirki europskih slikara od 13. do 18. stoljeća – među 3.000 slika naći ćete djela Rubens, Rembrandt, Tiziana, Bruegela, Caravaggioa i Vermeer.

Berlinsko tržište i kultura parkova

Berlinski parkovi imaju fascinantne priče. Danas je Tempelhofer Park (također nazvan Tempelhofer Feld ili Freiheit) ogromni otvoreni prostor na južnom dijelu grada s roštiljem, vrtom za pivo, umjetničkim instalacijama i projektom urbanog vrta. Ali sve do 2008. godine bila je zračna luka Tempelhof. Zračna luka je odigrala ključnu ulogu tijekom Berlinske blokade 1948. godine, kada je Staljin odrezao cestovne i željezničke veze prema gradu – oko 275.000 zrakoplova sletilo je ovdje s 1,5 milijuna tona važnih zaliha.