Nakon diplome na građevinu u inozemstvo

2027

„Prije 17 godina ekonomisti su mogli pronaći posao bez većih problema pa sam i ja upisao ekonomiju. Nakon srednje škole, uslijedio je Ekonomski fakultet u Osijeku. Studirao sam nadajući se da ću lako pronaći posao u struci. Tek s diplomom u rukama sam shvatio da su 4 godine srednje škole i 5 godina fakulteta bačene u vjetar jer je posao bilo nemoguće pronaći“ kaže naš čitatelj Davorin iz Đakova.

„U 6 godina sam sakupio 1,5 godinu radnog staža. Radio sam u osiguranju i direktnoj prodaji, u struci nisam mogao dobiti posao. Svi poslovi su bili privremeni, po 2-3 mjeseca. Na takav je način nemoguće napraviti dom i osnovati obitelj. Odlazak u inozemstvo je bio jedino rješenje koje mi je padalo na pamet.

Meni je problem bio jezik, njemački nisam znao gotovo ništa, čak niti osnove. Preko interneta sam uspio pronaći posao u građevini, postavljanje rigips ploča. Svi su mi govorili da „nije red da ja s diplomom idem na takav posao“, ali, meni nijedan posao nije ispod časti. Spakirao sam kofer, sjeo na autobus i otišao. O postavljanju rigips ploča nisam znao ništa, nikada prije nisam bio u kontaktu s njima, ali sam očajnički htio posao.

rad na građevini u inozemstvu

Smještaj sam imao zajedno s još 3 momka iz Hrvatske koji su več duže vrijeme radili za tog poslodavca. Prva 2 tjedna sam bio „potrčko“ budući da nisam imao pojma o poslu. Nisam čak znao ni nazive alata. Ali, malo po malo, učio sam. Upisao sam i tečaj njemačkoga i jezik je nekako „ušao u uho“. Nakon mjesec dana sam mogao razumijeti sve što mi je šef govorio i točno sam znao što trebam raditi i, što je još bitnije, znao sam to odraditi. Nakon 6 mjeseci dobio sam promaknuće, postao sam voditelj svog tima. Shvatio sam da, iako ovo nije moja primarna struka, ovdje mogu napredovati.

Iznajmio sam stan i nagovorio djevojku da se preseli k meni u Njemačku. Ona je pronašla posao na recepciji jednog hostela (jer je već dosta dobro znala njemački jezik). Sada imam mogućnost stvoriti dom i osnovati obitelj, nešto što u Hrvatskoj nisam mogao.

Ne kažem da je lako, naravno da se oboje naradimo i da moramo paziti na troškove. Ali, ovdje imamo perspektivu, imamo mogućnost napredovanja i imamo priliku vlastitim radom i trudom nešto steći. Iako je početak bio težak i zastrašujuć, mislim da nam se smiješi lijepa budućnost.“

O povratku u domovinu, ovaj mladi par za sada ne razmišlja. Kažu da su trenutno zadovoljni i, dok god vide priliku za osobni i profesionalni napredak, ne planiraju tu priliku propustiti.

„Za nas je između Hrvatske i Njemačke samo jedna razlika. Svugdje se čovjek  mora naraditi da bi zaradio svoju plaću. No, ovdje se rad i trud cijene. Što je najvažnije, ovdje se rad i trud isplate.“