Najtraženija Zanimanja u Inozemstvu Na HZZ-u

2965

Nedostatak ponude poslova na domaćem tržištu, sve veća nezaposlenost i sve veći troškovi života razlog su sve većem broju radnika koji zaposlenje traže u inozemstvu. Dio radnika odlazi po preporuci članova obitelji i prijatelja te posao pronalazi „preko veze“, dio se zaputi te posao pronalazi nakon dolaska u inozemstvo, ali, veliki dio radnika ipak kao polazišnu točku odabire Zavod za zapošljavanje. Provjerili smo najtraženija zanimanja u inozemstvu po podacima Zavoda.

najtraženija zanimanja u inozemstvu

Najtraženija zanimanja u inozemstvu

Najviše osoba za rad u inozemstvu putem portala HZZ-a se traži u sektoru građevine i rudarstva. Zidari, armirači, monteri, elektroinstalateri, plinoinstalateri, vodoinstalateri, cijevari, keramičari, tesari… Dug je popis traženih zanimanja, a još je duži popis ponuđenih radnih mjesta. Iako plaće u ovom sektoru nisu visoke, puno su više nego u RH i radnicima se nudi puno veća mogućnost profesionalnog napredovanja te često ovakvi poslovi služe kao odskočna daska za daljnji profesionalni napredak.

Na drugom mjestu su radnici u sektoru strojarstva. Zavarivači, bravari, elektrotehničari, limari, glodači i tokari ne bi trebali imati puno problema s pronalaskom posla i izborom poslodavaca.
Vozači kamiona i radnih strojeva su na trećem mjestu po potražnji za radnicima. Osnovni uvijet jest, naravno, posjedovanje važeće dozvole za upravljanje radnim strojevima i/ili vožnju teretnim vozilom.

Njegovatelji, kuhari, konobari i mesari su također među traženijim zanimanjima u inozemstvu. Iako su nešto manje plaćeni od ostalih, ranije navedenih zanimanja, potražnja za ovom vrstom posla je jednako velika kao i potražnja za poslovima u građevini. Razlog tome jest sve veći broj žena koje posao traže izvan granica Lijepe naše. Iako su ova zanimanja tek na četvrtom mjestu našeg popisa, to su zanimanja kod kojih je velika fluktuacija radnika te postoji stalna potražnja za novim radnim snagama.

Naravno, ne objavljuju svi poslodavci svoju ponudu poslova na stranicama HZZ-a. To su velikim dijelom agencije za posredovanje u zapošljavanju. Iako će te agencije svoj rad naplatiti iz Vaše plaće, one Vam pružaju sigurnost jer Vam osiguravaju posao i prvotni smještaj, najbitnije stavke kada počinjete raditi u inozemstvu. No, i tu treba biti oprezan. U svakom žitu ima kukolja, pa tako i među agencija za posredovanje u zapošljavanju ima prevaranata. Ukoliko se odlučite za zapošljavanje putem agencije, naša je preporuka da to bude agencija koju je HZZ provjerio i za koju oni jamče da je legitimna organizacija. Zbog velike doze rizika koje svaka osoba koja se odluči otići raditi u inozemstvo na sebe preuzima, doza sigurnosti koju pruža posredstvo HZZ-a je svakako dobrodošla.