Mogućnosti studiranja u Velikoj Britaniji

854

Studirati u Velikoj Britaniji ujedno znači imati pristup nekima od najboljih svjetskih sveučilišta, u gradovima koji nude mnogo uživanja u prednostima studentskog života. Naš sveobuhvatni vodič navodi najbolja sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu i vodi vas kroz proces prijave, uključujući i gdje i kako pronaći potporu za studije.

Velika Britanija privlači više međunarodnih studenata nego bilo koja druga zemlja izvan SAD-a, kako zbog prestiža tako i zbog široke lepeze smjerova i stipendija koje se nude. Prije nego što se upišete na odabrani smjer, dobro je znati koja će vam sveučilišta najbolje odgovarati.

Vrste sveučilišta u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji ima 109 sveučilišta i fakulteta. Ova brojka obuhvaća one poznate kao starija, prestižnija sveučilišta osnovana krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kao i novija sveučilište (prethodno poznata kao veleučilište). Tamo se pretpostavlja da su veleučilišta inferiornija sveučilištima klasičnog stila, koja su često specijaliziranog za znanost i inženjering. Međutim, podjela je sada mnogo manja, a mnogi su promijenili svoje ime kako bi izbjegli negativne konotacije izraza “veleučilište”.

Sveučilišne kvalifikacije u Velikoj Britaniji

Većina sveučilišta u Velikoj Britaniji zahtijevaju kvalifikacije A razine. Za međunarodne studente, možete konzultirati UK NARIC, koji je namjenska nacionalna agencija u Velikoj Britaniji za priznavanje i usporedbu međunarodnih kvalifikacija i vještina. Postoji nekoliko vrsta ponuđenih predmeta u rasponu od prvostupnika (najčešće vrste Bachelor of Arts i Bachelor of Science), niz poslijediplomskih diploma (uključujući magisterij) i doktorskih studija. Također je moguća fleksibilnost u vašem stilu učenja, uz mogućnost odabira redovnih i vanrednih studija. To vam daje povećanu slobodu, primjerice ako uz studiranje planirate raditi u uzdržavati obitelj. U kombinaciji s tim možete studirati na kampusu ili odabrati studiranje na daljinu i tako si smanjili troškove, a istodobno ćete elektronski primati podršku i savjete svog mentora.

Kako se prijaviti na sveučilište u Velikoj Britaniji

Ako razmišljate o prijavljivanju na sveučilište, trebate se prijaviti putem službe UCAS (the University and Colleges Admissions Service), budući da se sve aplikacije vrše putem ovog sustava. Pored pružanja svih informacija o sveučilišnimprijavama, također služi kao korisno savjetodavni servis o alternativnim mogućnostima i prilikama za vrijeme studiranja.

Ovako izgledaju svi koraci prijave:

  • Registrirajte se na UCAS.To biste trebali učiniti što je ranije moguće, budući da je rok svake godine negdje sredinom rujna.
  • Pronađite smjer koji želite studirati. Postoji više od 50.000 preddiplomskih studija na više od 395 katedri, pa su mogućnosti ogromne. UCAS pruža korisne alate putem kojih možete pretraživati ​​svoj preferirani smjer pomoću ključnih riječi.
  • Pronađite lokaciju sveučilišta. Postoje mnogi kriteriji u odabiru pravog mjesta za vas, tako da je dobra ideja da svoje istraživanje temeljite na lokaciji, smještajnoj ponudi i dostupnim sadržajima.
  • Ispunite obrazac za prijavu. Možete podnijeti zahtjev za do 5 različitih studija preko jedne prijavnice, uz mogućnost 5 različitih sveučilišta za isti smjer ili 5 različitih smjerova na istom sveučilištu.
  • Nemojte zaboraviti priložiti osobnu izjavu. Kako bi se istaknuli, preporučljivo je provesti neko vrijeme na pisanju osobne izjave, kako bi bila što jedinstvenija.
  • Pošaljite prijavu!

Financijska potpora za studiranje u Velikoj Britaniji

Od prvog uvođenja školarina u Velikoj Britaniji 1998. godine postojala su različita stipendije i zajmovi dostupni studentima. Međutim, iako je trošak studiranja u Velikoj Britaniji još uvijek znatno visok, privlačenje međunarodnih studenata i talenata im ostaje prioritet. Postoji mnogo vladinih i nevladinih sponzoriranih stipendija za odabir. Također ćete morati uzeti u obzir troškove života i druge vrste izdataka koji pokrivaju hranu, najamninu, materijale za učenje itd. Vladino financiranje studenata britanske vlade daje korisnu podjelu iznosa i prava za koje se možete kandidirati, ovisno o vašoj zemlji podrijetla i trajanju studija. Mnogi studenti odabiru povećanje raspoloživog dohotka zapošljavanjem na skraćenom radnom vremenu. Opet, postoje ograničenja i pravila o tome što možete i ne možete poduzeti, ovisno o tome odakle potječete.