Mlada Zadranka u Irskoj: U Hrvatskoj promaknuće zvuči kao bajka, a ovdje sam u dvije godine dobila već dva

2039

Razgovarali smo s mladom Zadrankom koja je prije tri godine sa suprugom preselila u Irsku.

– Razlozi za selidbu su bili raznoliki. Dosta ljudi koje znam je tada već otišlo i imali su većinom dobra iskustva, što me je zaintrigiralo. Suprug i ja smo oboje završili fakultet i vidjeli da nam se ne smiješi neka blistava budućnost ako ostanemo u Hrvatskoj, pa smo odlučili pokušati pronaći tu blistavu budućnost negdje drugdje.

smještaj u dublinu
Prvi posao je pronašla već nakon tjedan dana. Radila je u tvornici voća gdje je njen posao bio odvajanje neupotrebljivog voća.
Za prvi posao bilo mi je važno samo da negdje radim, ali ovaj posao u tvornici mi se nije svidio pa sam brzo i otišla dalje. Nakon šest mjeseci sam pronašla posao u svojoj struci, na kojem sam i danas. Radim u hotelu koji pruža dosta mogućnosti za napredovanje. tako da sam u međuvremenu imala već dva promaknuća. U Hrvatskoj nikad nisam osjećala da imam velike mogućnosti za napredovanje. Koliko god moji poslodavci cijenili moj rad nikad nisam dobila ništa za to.

Engleski jezik je znala odlično, te joj to nije predstavljalo problem. Njen suprug je u Irsku došao sa slabijim znanjem engleskog, što je znatno utjecalo na potragu za poslom i komunikaciju s drugim ljudima.

Engleski mu je išao loše, no ustrajao je u učenju te danas nema nikakvih problema u komunikaciji. Čak se ove godine prijavio i na fakultet u smjeru koji ga zanima, prošao prijemne ispite te dobio stipendiju.

prvi posao u dublinu

Žive u centru Dublina gdje unajmljuju jednosoban stan. Za smještaj u Dublinu kažu da su cijene zbilja visoke, pogotovo u centru gdje je velika potražnja.

Iako su cijene visoke, nije neka velika razlika kad se usporedi s Hrvatskom i hrvatskim plaćama. Nakon što platimo stanarinu ostane nam 300njak eura od jedne plaće i ciječa druga. U Hrvatskoj bi mi nakon plaćene stanarine i režija ostajalo oko 800 kuna od plaće. Od 300 eura u tjednu kupovinu mogu u Irskoj otići šest puta, dok sam 800 kn u Hrvatskoj za osnovne troškove potrošila u dva tjedna.  Da se razumijemo, mi nismo u Hrvatskoj vodili loš život. No, nije bilo čestih odlazaka u kino ili restorane i definitivno nije bilo putovanja. Otkako živimo u Irskoj, to je puno drugačije. Prošle godine sam u Hrvatsku otišla 3 puta, te smo jos posjetili Belgiju, Nizozemsku, Česku i par drugih irskih gradova. Ne znam kad bih si to mogla priuštiti u Hrvatskoj.

Kao veliku razliku između Iraca i Hrvata, mlada Zadranka izdvaja politiku.

– U Hrvatskoj svi imaju neki svoj komentar na političku situaciju ali nitko ne poduzima ništa u vezi toga, dok ovdje nikog nije puno briga za politiku. No, kad im nešto zbilja zasmeta, odjednom se cijela država digne na noge. Na primjer, kad smo tek došli u Irsku bilo je dosta priče o tome kako vlada želi uvesti plaćanje vode, što se do tad nije radilo. Odmah su uslijedili prosvjedi, paljenja računa i kao rezultat toga – voda se još uvijek ne plaća.

Mlada obitelj iz Zadra smatra kako su izabrali pravo vrijeme za odlazak. Htjeli su promjenu i nove mogućnosti – i nisu požalili.
Ukoliko i vi želite podijeliti svoje iskustvo slobodno nam se javite putem kontakt forme!