Minimalac u Engleskoj – Što možete očekivati?

3871

Nacionalna minimalna plaća u Engleskoj temelji se na minimalnoj Engleskoj plaći po satu, primjenjivu na sve poslove. Vlada u Engleskoj svakog travnja vrši kontrolu minimalne plaće, nakon savjetovanja s neovisnim tijelom pod nazivom Low Pay Commission. Svi poslodavci u Engleskoj moraju se složiti da isplaćuju barem minimalnu nacionalnu plaću radnicima do 25 godina starosti. Za radnike starije od 25 godina primjenjuje se nacionalna plaća.

Engleski Ured za statistiku izvijestio je da su glavne dobne skupine pozitivno utjecale na stvaranje nacionalne plaće bile od 25 do 29 godina starosti, te osobe starije od 60 godina – od kojih je oko 9% radnika prethodno plaćano ispod nacionalne životne plaće.

Visina minimalne plaće u Engleskoj koju zaposleni primaju ovisi o tome kojoj dobnoj granici pripadaju. Da bi imali pravo na minimalnu plaću u Engleskoj moraju imati najmanje školsku dob, koja je u Engleskoj obično 16 godina. Minimalna plaća u Engleskoj se vidljivo povećala posljednjih nekoliko godina i izračunava se po satu te se primjenjuje na sve vrste rada u Engleskoj – čak i ako zaposlenik nije plaćen po satu (što uključuje i isplate po projektu).

Prema mišljenju Europske komisije u 2018. godini, minimalna plaća u Engleskoj u usporedbi s gotovo svim europskim susjedima našla se na sedmom mjestu, od ukupno 22 zemlje uključene u studiju. Međutim, to još uvijek znači da je engleska minimalna plaća i dalje niža od one koju imaju  Luksemburg, Nizozemska, Belgija, Njemačka, Francuska i Irska. Najnoviji porast u travnju 2018. godine predstavlja porast od 4,7%, a očekuje se da će godišnje ljudi koji rade punim radnim vremenom zaraditi dodatnih 600 funti. Dok se većina tvrtki pridržava zakona o isplati minimalne plaće u Engleskoj, neki još uvijek pokušavaju platiti manje od propisanog iznosa.

Engleska je vlada u prosincu 2017. izvijestila kako 260 poslodavaca nije plaćalo minimalnu plaću, te je ukupan iznos od 1,7 milijuna funti bio raspoređen na 16.000 radnika. Ako smatrate da vam je plaća ispod ispravne stope, najprije provjerite ugovor o radu u Engleskoj i javite se svom poslodavcu. Ako to ne funkcionira, trebate zatražiti pisane dokumente iz svoje tvrtke. Vladin poslovni i porezni odjel može tužiti vašeg poslodavca ako utvrdi da ne slijedi propise o minimalnoj plaći u Engleskoj, te ga – ukoliko se ukaže potreba, u vaše ime može izvesti pred sud.

Bilo da primate plaću na tjednoj ili mjesečnoj osnovi, trebali biste izraditi ekvivalentnu satnicu kako biste provjerili da vam poslodavac isplaćuje barem minimalno propisanu plaću po zakonima u Engleskoj.