Milanović: Nemoguće je Zaustaviti Trend Odlaska Mladih u Inozemstvo

1372

ZAGREB – Vladinim programom “Garancija za mlade” želi se u zdravom, bliskom kontaktu imati mlade i poslodavce, istaknuo je premijer Zoran Milanović u razgovoru o provođenju tog programa s troje mladih koje je pritom pozvao da stalno vrše pritisak na vlast i ukazuju na stvari koje ih sputavaju, a naglasio je i da Hrvatskoj nedostaje visoko obrazovanih mladih ljudi tehničkog smjera.

Razgovor je vođen u Banskim dvorima, a objavljen na službenom Facebook profilu Vlade.

“Vaš zadatak je da cijelo vrijeme vršite pritisak na vlast i ukazujete na stvari koje vas sputavaju i ne valjaju”, poručio je Milanović mladima u intervjuu.
Istaknuo je i kako bi volio da Vlada može izravnije utjecati na to koliko će se u Hrvatskoj godišnje školovati inženjera, a koliko profesora i za koja zanimanja, ali da je to u velikoj mjeri u ingerenciji sveučilišta.

“Volio bih da država ima više izravnog utjecaja jer daje novac. Da se kaže, i da to stvarno funkcionira, da nam treba 1000 inženjera, ali ne više od 100, 200 ili 50 profesora književnosti ili povijesti. Ne možete imati akademiju bez humanističkih disciplina, ali postoje prioriteti, a u ovom trenutku naši prioriteti su tehnička znanja”, istaknuo je.

Milanović smatra da će “Garancija za mlade” smanjiti broj mladih nezaposlenih, a pritom ističe da je poreznim olakšicama od Nove godine preko šest tisuća mladih zaposleno jer su poslodavci oslobođeni plaćanja doprinosa na pet godina. “Garancija za mlade”, dodao je premijer, politički je program koji je politika “odlučila na mišiće provesti kao nešto dobro”.

“U srži ovih programa je da vas i poslodavce držimo u zdravom, bliskom kontaktu cijelo, da vi ne sjedite doma ili radite nešto za što se niste školovali, već da se na neki način gradite i jačate svoju šansu”, rekao je.

Ostatak intervjua o programu ‘Garancija za mlade’ s premijerom Zoranom Milanovićem možete i sami pogledati na internetskoj stranici Jutarnjeg lista.