Medicinska sestra s obitelji odselila u Irsku: ” Živimo kvalitetnije nego u Hrvatskoj, s manje briga i zasad nismo požalili”

1221

Još jednu priču s irskim završetkom za Novi list je ispričala Davorka iz okolice Zagreba.

Živimo daleko kvalitetnije nego u Hrvatskoj, s manje briga i zasad nismo nimalo požalili.
Većina troškova, osim najma stana, manja je nego u Hrvatskoj. 

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je Davorka prije dvije godine odlučila napustiti stalni posao i prosječnu plaću te se sa suprugom i kćeri preseliti iz Zagreba u Maynooth, mali sveučilišni grad, dvadesetak kilometara jugozapadno od Dublina.

– Prije preseljenja u Irsku imala sam stalno radno mjesto u Domu zdravlja i tamo sam radila zadnjih osam godina. Glavni razlog moje odluke o preseljenju bio je odlazak mojeg muža 2015. godine. Nakon njegovog odlaska donijeli smo odluku da želimo živjeti kao obitelj, na jednom mjestu, bez da razmišljamo hoćemo li kraj mjeseca dočekati u minusu. Svakako smo razmišljali i o budućnosti naše obitelji, odnosno kakvu ćemo mirovinu imati i hoćeli je uopće biti – pojasnila je Davorka razloge odlaska.

Prilikom odabira zemlje, Irska je bila najbolji izbor, prvenstveno zbog jezika. Jedan od bitnih razloga je i da u Irskoj radna dozvola nije potrebna, za razliku od Velike Britanije.

Međutim, Davorka je na početak rada u struci morala čekati oko godinu dana. Kako bi se mogla zaposliti kao medicinska sestra morala je proći registraciju, odnosno dobiti PIN od irske Komore medicinskih sestara (NMBI).

– Još u Hrvatskoj sam bila u kontaktu s irskom agencijom UTS Healthcare Recruitment.  Postojao je izbor između odlaska na tzv. Apptitude test ili odrađivanja tzv. adaptacijskog perioda od šest tjedana u određenim bolnicama – Davorka je odabrala test koji je uspješno položila te od kolovoza 2017. godine počinje raditi kao medicinska sestra u privatnom domu za starije osobe.

– U Irskoj kronično nedostaje medicinskih sestara jer i njihove dosta odlaze u Australiju, Novi Zeland i Kanadu. Svugdje u Irskoj radi veliki broj medicinskih sestara iz svih krajeva svijeta –

Davorka dodaje da je posao u struci puno lakši i bolje organiziran nego u Hrvatskoj jer medicinske sestre rade stručni dio terapije: njegu rana, planiranje njege, pretrage i slično dok njegu bolesnika, pranje, hranjenje, oblačenje i transfer odrađuju njegovatelji.

– Razlika je u velikom opsegu papirologije jer sve mora biti zabilježeno s obzirom na to da imaju vrlo ozbiljna regulatorna tijela koja često obavljaju kontrolu. Za sve moramo imati certifikat ili potvrdu da smo prošli edukaciju, bilo online, kroz usmeni tečaj, da bi mogao davati lijekove, vaditi krv – ističe Davorka.

Kvaliteta života

Plaće koje su glavni i osnovni motiv odlaska iz Hrvatske, u Irskoj su naravno veće, kao i troškovi života.

– Satnica medicinske sestre je između 17 do 25 eura ovisno o radnom mjestu i godinama iskustva, a u bolnicama je bolja nego u domovima za starije. –

Cijene stanova su više što si bliže Dublinu. Davorka za dvoetažni dvosobni stan s dvije kupaonice, dvorištem i terasom plaća 1.500 eura. Kao pozitivnu stranu ističe da su ostali troškovi manji su nego u Hrvatskoj i dodaje:

– Hrana je jeftinija, a kvalitetnija, režije su manje, pa se plaća samo struja i plin. Živimo daleko kvalitetnije nego u Hrvatskoj, s manje briga i zasad nismo nimalo požalili. Sljedeće godine planiramo u Španjolsku ili Tenerife o čemu nismo mogli ni sanjati prije dvije godine. Kći uživa u školi. Kada me pitaju hoćemo li se ikad vratiti, teško mi je dati definitivan odgovor. Vjerojatno nećemo, ali nikad ne reci nikad – zaključuje Davorka svoju irsku priču.

Izvor: Novi list