Lažne agencije za zapošljavanje – kako prepoznati prevaru

1448

Poznavanje najvažnijih razlika između lažne agencije za zapošljavanje od one vrhunske koja svoj posao obavlja prema visokim standardima pomoći će vam pronaći posao koji najbolje odgovara vašim potrebama, željama i mogućnostima.

lažne agencije za zapošljavanje

Pretraživanje novina i raznih portala koji nude poslove sami je početak u pronalaženju posla. Svakodnevno se postavlja veliki broj oglasa za kojekakve poslove, a još veći je broj poslanih prijava s vašeg računa. Vjerujemo da ste se svi barem jednom u životu našli u situaciji da ste poslali nekoliko desetaka zamolbi, no ni na jednu niste dobili povratni odgovor.

Sve to djeluje pomalo frustrirajuće na pojedinca, zar ne?

Međutim, suradnja s odgovarajućom agencijom za zapošljavanje može vas spasiti takvih iskustava. Agencija sav svoj trud i rad ulaže u to da pronađe najbolji posao za vas. Barem bi tako trebalo biti. Iako sve ovo zvuči jednostavno i izvedivo, važno je napomenuti da danas na svijetu djeluju brojne lažne agencije za zapošljavanje koje iznuđuju novac od svojih korisnika. Zato na svakom koraku treba biti oprezan, jer vas suradnja s nekom od lažnih agencija za zapošljavanje može jako puno koštati. Kako odabrati agenciju za zapošljavanje i na što sve obratiti pozornost, pročitajte u nastavku koji slijedi.

Na svu sreću postoje brojni pokazatelji pomoću kojih možete izbjeći suradnju s beskrupuloznim agencijama za zapošljavanje.

Lažne agencije za zapošljavanje u većini slučajeva traže naknadu

Kad god vam agencija za zapošljavanje pokuša naplatiti naknadu za korištenje njihovih usluga, trebale bi vam se upaliti lampice upozorenja. Naime, za plaćanje naknade odgovorna je tvrtka koja vas odluči zaposliti. Nikada ne smijete potpisati ugovor u kojem agenciji za zapošljavanje pristajete platiti za nešto za što je financijski odgovoran poslodavac.

lažne agencije za zapošljavanje

Odabrani savjetnik zna puno manje od vas?

Traženje poslova je djelatnost u kojem vlada vrlo jaka konkurencija. Ako vam se čini da vaš savjetnik ne zna dovoljno o određenoj djelatnosti ili o određenom radnom mjestu, to znači da isti ne radi posao onako kako bi trebao što je propust ili njegovih nadležnih ili jednostavno imaju loše standarde kad je u pitanju radna učinkovitost. Ako agencija za zapošljavanje ne daje ono najbolje od sebe, nikada nećete dobiti najbolju priliku za posao koji želite.

Nameću li vam se totalno druga radna mjesta?

Uloga agencije za zapošljavanje je pronaći pojedincu ono radno mjesto koje najbolje zadovoljava njegove želje ili potrebe. Savjetnik nije tu da vas odgovori od vaših ciljeva i poslovnih interesa kako bi vas usmjerio prema otvorenim radnim mjestima za koje zna da će zaraditi bolju proviziju. U svakom trenutku trebate biti sigurni u vaš međusobni odnos te da agencija na najbolji mogući način djeluje u skladu s vašim interesima. A to možete provjeriti uspoređivanjem podataka agencije i oglasa s podatcima i stvarnim oglasom tog istog poslodavca na njegovom mrežnom mjestu.


Raspitajte se na društvenim mrežama

U koju god državu planirali odseliti, postoji sigurno veliki broj Facebook grupa s expatima u kojima možete postaviti bilo koje pitanje. Ako ste sumnjičavi oko svoje agencije, pitajte tamo, netko će sigurno rado podijeliti svoje iskustvo.