Kupovina kuće u Velikoj Britaniji

1906

 

Kupnja nekretnina u Velikoj Britaniji vjerojatno će biti vaša najveća pojedinačna investicija, stoga je važno unaprijed izraditi ukupni trošak – ne samo vaše hipoteke u Velikoj Britaniji – nego i koliko si možete realno priuštiti kada pretražujete ponudu nekretnina u UK. Također trebate planirati (potencijalno) povećanje buduće isplate, poput porasta kamatnih stopa. Isto tako, ako želite podnijeti zahtjev za razvod u Velikoj Britaniji, pravila se mogu razlikovati u vezi s vašom imovinom. U Engleskoj vlasnici kuće čine oko 60 posto stanovništva prema britanskom Housing Surveyu, a oko 33 posto nih su izravni vlasnici kuća – za razliku od hipoteke – što ipak nije trend i u Londonu.

Je li nekretnina u Velikoj Britaniji dobra investicija?

Prije nego što krenete na kupnju nekretnina u Velikoj Britaniji, važno je procijeniti tržište. Stambena kriza je posljednjih godina najviše utjecala na hipotekarne zajmodavce, što je zauzvrat pokazalo kako je prosječna starost novih kupaca porasla s 30 godina na 37 godina. Kao i drugdje, tržište nekretnina u Velikoj Britaniji treba vremena da se oporavi od rekordno niske potražnje nakon financijske krize. A tu je i referendum Brexit iz 2016. godine, koji je tržište dodatno oslabio. Stručnjaci predviđaju stalni, iako spor, rast tijekom sljedećih nekoliko godina.

Trebate li iznajmiti ili kupiti nekretninu u Velikoj Britaniji?

Ako se dugoročno namjeravate nastaniti u Velikoj Britaniji ili ste privrženi nekom području, kupnja kuće ili stana u Velikoj Britaniji može biti izvedivo rješenje, osobito ako u obzir uzmemo rekordno niske kamatne stope na hipoteke posljednjih godina. Međutim, iznajmljivanje u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu biti bolji izbor za strance koji namjeravaju ostati samo nekoliko godina, budući da može biti teže povratiti troškove svih tiskarskih pristojbe i druge troškove u kratkom roku, kao i potencijalni porez na kapitalne dobitke od 18- 28 posto u slučaju prodaje.

Pravni uvjeti za kupnju kuće u Ujedinjenom Kraljevstvu

Kupac će morati imenovati odvjetnika za obradu pravnih propisa prilikom kupnje nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu i provođenja pretraživanja na imovini. Troškovi se razlikuju ovisno o površini ili vrijednosti nekretnine i uključuju:

  • Pravne troškove
  • Zemljišnoknjižne pristojbe
  • Odvodne troškove i troškove uprave za zaštitu okoliša

Vaš odvjetnik će vam potvrditi trošak navedenih naknada. Možete pretražiti internetsku stranicu Zakonskog društva za pronalazak odvjetnika. Pružatelji usluga izravno će se međusobno dogovoriti kako bi potvrdili pojedinosti o prodaji, a zatim će ih poslati kupcu i prodavatelju. Ovaj se proces naziva razdoblje prije djelovanja i obje se stranke mogu povući za to vrijeme. Kada se dogodi razmjena ugovora, kupacće morati platiti polog, najmanje 10 posto od cijene nekretnine. Nakon toga, ugovori postaju pravno obvezujući. Odvjetnici će se potom dogovoriti o datumu realizacije, gdje se pun iznos uplaćuje prodavatelju, a pravno vlasništvo se prenosi. Odvjetnik će prenijeti sredstva; dakle, novac bi trebao biti prebačen na njih od strane vas ili vašeg vjerovnika prije datuma završetka.

Mjesečni troškovi za kupnju nekretnine u Velikoj Britaniji

Kada posjedujete nekretninu u Velikoj Britaniji, mjesečni troškovi mogu uključivati ​​sljedeće: otplatu hipoteke, mjesečnu premiju životnog osiguranja (što može biti preduvjet zajmodavca), osiguranje zgrada i okućnice, porez na savjete, komunalne usluge i redovite račune. Važno je paziti na proračun u ovim troškovima, jer bi mogli znatno utjecati na vaše mjesečne financije.