Kulturološka prilagodba: Najpoznatija britanska jela koja morate probati

3093

Tradicionalna britanska hrana je se generalno smatra veoma finom hranom koja zadovoljava srce, puni trbuh i ispunjava vaše energetske potrebe. Iako se drastično razlikuje od hrvatske kuhinje, engleska hrana je ipak nešto na što se trebate naviknuti ukoliko živite i radite u Engleskoj. Ovo su neka od tipičnih jela iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva koja svakako trebate probati.

Sunday Roast

Većina obitelji u Ujedinjenom Kraljevstvu sjeda zajedno za ručak svake nedjelje. To se možda više toliko ne prakticionira, ali ipak, nedjeljna pečenka (koji možete konzumirati bilo koji dan u tjednu) je još uvijek vrlo popularan obrok. Govedina, piletina, janjetina, svinjetina ili – osobito u vrijeme Božića – puretina se peče tradicionalno u pećnici. Poslužuje se s izborom povrća – poput pečenog krumpira, mrkve, kupusa, pečenih lukova, prokulica, grašaka – kao i sitnih kobasica zamotanih u slaninu i umak od sokova od mesa.

Fish Chips

Britanci jedu ribu i čips od 19. stoljeća. Ovo je tradicionalna ulična hrana, koju slobodno možete jesti prstima, a koja je nekada bila posluživana samo zamotana u komad bijelog papira ili novina. Ovih dana lokalni dućani i prehrambeni objekti vjerojatno će vam ovaj obrok poslužiti u polistirenskoj posudi i s malom drvenom vilicom.

Tradicionalni britanski puding

Većina tradicionalnih britansih deserata, poput pudinga, nisu za one na dijeti. Jabuke su prekrivene smrvljenim brašnom, šećerom te maslacom i poslužuju se s kremom od jaja, mlijeka i vanilije. Puding od kruha i maslaca napravljen je od rezanog kruha koji je isprepleten sa suhim voćem i zapečen u kremu. Definitivno se razlikuje od pudinga na koji smo mi navikli u Hrvatskoj.

Full English Breakfast

Nitko u Velikoj Britaniji neće jesti ovakav doručak svaki dan, ali većina ljudi će vam priznati da ga ponekad u cjelosti pojede. Priprema se može sastojati od pržene ili pečene slanine, kobasice ili dvije, prženog jajeta, pečenog graha (konzerviranog graha u umaku od rajčice), pečene ili pržene rajčice, kriške prženog kruha (ili tosta), te prženih gljiva. Engleski doručak se poslužuje u bilo kojoj kombinaciji, s malo smeđeg umaka ili kečapom od rajčice sa strane.

Sarma od ovčijih iznutrica

Sarma od ovčijih iznutrica ili Haggis je tradicionalno škotsko jelo, koje se uvijek jede na Burns Nightu, proslavi Škotskog nacionalnog pjesnika Rabbie Burns. Haggis je trbuh ovce punjen mješavinom sjeckanog ovčjeg srca, jetre i pluća, zobene pahuljice, luka, masti i začina.

Britanska kobasica

Za razliku od europskih kobasica, većina britanskih kobasica izrađene su od svježeg mesa umjesto sušenog. Kobasice su obično izrađene i punjene svinjetinom ili govedinom i začinjene su biljem i brojnim jakim začinima.

Lancashire Hotpot

Lancashire hotpot je tradicionalni gulaš koji je nastao na sjevero-zapadu Engleske. Priprema se od ovčetine, janjetine i povrća, s rezanim krumpirom. Ovo je relativno jednostavno jelo za pripremu, a također je i vrlo jeftino za napraviti. Kuha se jako dugo i sporo, tako da je meso vrlo sočno i nježno, a okus je izvanredan.