Koliko se roditeljstvo u Švedskoj razlikuje od roditeljstva u Hrvatskoj

1235

Poznati po tome što imaju najbolju politiku porodiljnog dopusta na svijetu, Švedska plaća 80% plaće za 390 dana, a preostali dani plaćaju se fiksnom stopom. 90 dana su potpuno dodijeljeni ocu, a ako ih ne iskoriste, gube ih. Švedska vlada također pruža “bonus za ravnopravnost spolova” ako je roditeljski dopust podijeljen ravnomjerno između oba roditelja.

Porodiljni dopust može se iskoristiti u bilo kojem trenutku dok dijete ne navrši osam godina, a odnosi se i na osobe koje su, u vrijeme kad dobiju dijete, nezaposlene. Ako roditelji imaju više djece, mogu dobiti roditeljski dopust na temelju sve djece, zbog čega neki Šveđani idu na godišnji odmor sa svojim obiteljima po par mjeseci… Osim velikodušnih pravila za godišnji odmor u Švedskoj, roditelji mogu uzeti i dopust od par tjedana ako to žele.

Redovno radno vrijeme možete smanjiti za 25%

Šveđani imaju zakonsko pravo raditi na samo 75% radnih sati dok njihovo dijete ne navrši osam godina. Ako se dvoumite oko povratka na posao i želite biti više vremena kod kuće, možete, a vaš poslodavac vam ne može ništa prigovoriti.

Posvuda su državno financirani centri za čuvanje djece (predškole)

Svatko tko želi uživati u ogromnim količinama vremena kod kuće mora pronaći nešto za svoju bebu ili djecu… Upišite “öppna förskola” ili “otvoreni predškolski odgoj” i pronaći ćete sve raspoložive škole u koje možete upisati dijete. Ovi mali centri za zabavu i čuvanje, razasuti su po svim gradovima u Švedskoj, a tu su i privatni vrtići koje sponzorira crkva, vojska spasa ili grupe za učenje jezika. Ovdje se roditeljima nude kave i čajevi, sobe su pune igračaka, igara i drugih zabavnih stvari koje samo čekaju na vaše dijete. Često se pjeva i imaju glazbene, umjetničke i mini-poduzetničke aktivnosti, opreme za teretanu, a vi imate priliku za razgovor s drugim odraslim osobama dok gledate kako vaše dijete baca pijesak drugom u lice. Također pružaju šetnje i izlete u obližnje parkove i igrališta.

Tate su POSVUDA

Tata nosi svoju bebu u klokanici i ležerno šeta parkom, tata žličicom gura jogurt u usta svom malcu na igralištu, tata kupi svoju djecu nakon škole. Stolovi za presvlačenje beba nalaze se u muškim wc-ima i nitko neće misliti da ste manje muško ako uzmete dan bolovanja ili godišnjeg i odvete dijete liječniku.

Ako vam je to sve čudno, vjerojatno niste odrasli u Švedskoj.

Šveđani OBOŽAVAJU lösgodis

Mjesta gdje slobodno možete uzeti bombone (lösgodis) se nalaze svuda gdje god da se okrenete: od supermarketa, prodavaonice cipela, frizera, što može biti komplicirano kada imate dijete. Švedske obitelji uživaju u “lördagsgodis” ili popularno zvanim “subotnjem skupljanju bombona” – svake subote uzimaju kantu i lopatu (doista!) i idu u “lov” na bombone.

Tu je divovski zid prepun slatkiša od kojih će vašem djetetu zubi biti puni karijesa i čeka na vas da uzimate koliko god vam to srce želi. Od gumenih zlatnih medvjeda i slanih poslastica do tvrdih i čokoladnih kuglica, slatkiši će privući vaše dijete i koliko god se pokušavali boriti protiv toga da dijete ide kroz supermarket bez ijednog slatkiša u rukama je gotovo nemoguće jer se obično nalaze u prednjem dijelu trgovina, odmah na ulazu. Kvragu, Švedska, vi i vaše ukusne jabuke prelivene marmeladom!

Nikoga ne zanima kakvo je vrijeme

Suprotno Hrvatskoj, gdje čini se roditelj mora prijaviti socijalnoj službi ako će dopustiti svom djetetu van da se igra (sarkazam!), švedski moto čini se je “nema lošeg vremena, samo loše odjeće”. Kiša pljušti, odvedite dijete u park… i neće biti jedino dijete tamo. Nabacite na njih kišne hlače i kapute koje, čini se, u Švedskoj svatko ima i ponesite kišobran za sebe. Možda ste čuli za nordijsku naviku ostavljanja beba u zimskim mjesecima vani u kolicima? Bebe parkirane vani u kolicima dok je vani ciča zima su česti, i nitko ne neće skrenuti pažnju na njih, osim ako kolica nisu pravilno zakočena. Tu su i predškolske ustanove koje imaju običaj izvoditi djecu van gdje ostaju s njima tokom cijelog dana (uteforskolar), čak i zimi. Ovo je zemlja koja voli prirodu.

Vlada vam isplaćuje plaću ako trebate ostati kod kuće jer je vaše dijete bolesno

Nazvan VAB-ing (kratica za Vård Av Barn, koja se odnosi na “brigu o djetetu”), Šveđani se ponekad šale da se veljača treba zvati “VABruary” jer u ovom mjesecu djeca imaju toliko mnogo prehlada koje cirkuliraju u krug. Dobivate VAB dok dijete ne navrši 12 godina, a novac se polaže izravno na vaš bankovni račun.

Fika, fika, fika

Svatko ima fika, što je pauza za užinu oko 10:00 sati. Roditelji u skupinama imaju fika (obično se radi o odlasku na kavu i pecivo s cimetom ili kardamom), djeca imaju fika, svi imaju fika. Dječje ustanove imaju posebno sobe za fika, gdje švedska djeca nauče sjediti za stolom ili na klupi i pojedu svoju svoju užinu, a zatim nastavljaju igru.

Predškolske ustanove također nude fika (obično rezane jabuke i druge zdrave zalogaje) bez obzira jesu li na otvorenom u parku ili sjede unutra. Lijepo je imati određeno razdoblje za užinu svaki dan gdje god se zapravo nalazili.

Hrana za djecu može biti malo drugačija

Pogledali smo malo po forumima u potrazi za omiljenim snack-om Šveđana iz djetinjstva; nakon popisa kao što su “prženi krvavi puding” i “kavijar na kukuruznom kruhu”, shvatili smo da švedska djeca imaju različite ukuse i nepca. Uobičajeno je da djeca vrlo rano počinju jesti pravu hranu. Češće ćete vidjeti djecu kako jedu voće ili ostatak kuskusa, nego što ćete vidjeti da grickaju specijalne dječje proizvode poput keksića, smokića i slično. Ali svi vole pankakor, tanke, slatke palačinke koje Australci nazivaju “pikelets”.

Mysig vlada svijetom

“Mysig” znači “ugodan”, a Šveđani neće raditi ništa što im nije ugodno. Obucite svoje pidžame, upalite par svijeća, uvucite se pod pokrivač i pojedite vrećicu bombona. Pogotovo petkom, nema ničeg boljeg od opuštanja kod kuće sa svojim voljenima.