Koliko košta život u Norveškoj

2257

Na glasu je kao jedna od najskupljih zemalja na svijetu ako se odlučite otići turistički, ali je li život u ovoj skandinavskoj zemlji uistinu skup?

Ako planirate odseliti, vjerojatno se pitate koliko košta život u Norveškoj, je li zaista tako skupo kao što svi kažu? Kolika je plaća i koliko novca uopće ostane na kraju mjeseca?

Vrlo česta pitanja, ali odgovor je daleko složeniji – i to iz više razloga. Norveška je skupa za Hrvate koji je samo planiraju posjetiti, ali ako odete tamo živjeti i raditi, zarađivati ćete i trošiti u norveškoj kruni, pa to više neće izgledati tako skupo.

Najvažnije pravilo – nemojte uspoređivati hrvatske plaće s norveškima, niti cijenu hrane i smještaja u Hrvatskoj u odnosu na Norvešku.

Visoke plaće

Ako ste se odselili u Norvešku i počeli raditi, ugodno ćete se iznenaditi koliko raspoloživog dohotka imate, čak i ako je plaća izgledala skromno.

U većini slučajeva, plaće u Norveškoj su veće u odnosu na druge zemlje. Čak i ako zarađujete nekakav minimum (iako ne postoji nacionalna minimalna plaća kao u Hrvatskoj) ostat će vam određena suma novca za plaćanje skupljih stvari. To također objašnjava i zašto je ugostiteljska grana toliko skupa. U principu, sve što uključuje ljudski resurs košta više.

No, zaposlenici višeg menandžmenta obično su plaćeni jednako, pa čak i manje nego njihovi strani kolege. Raspon plaća u osnovi nije toliko velik, pa imajte to na umu ako razmišljate o radu u Norveškoj za stranog poslodavca.

Porez na potrošnju

MVA, ili merverdiavgift, oblik je poreza na promet ili PDV koji se primjenjuje na robu i usluge kupljene u Norveškoj.

MVA se primjenjuje na veliku većinu dobara i usluga i uvijek je uračunat u cijenu (osim za transakcije između tvrtki). Standardna stopa iznosi 25% kao i u ostalim skandinavskim zemljama. To je ujedno drugi najviši porez u Europi, jedino Mađarska sa 27% prednjači. Niža stopa od 12% se primjenjuje na ostalo kao što su hrana, javni prijevoz, smještaj i kino karte. Određene stavke, poput zdravstvenih usluga i obrazovanja su izuzeti od MVA.

Usprkos relativnim životnim troškovima, trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na cijene namirnica i alkohola.

Troškovi  stanovanja

Jedan od prvih velikih troškova onih koji sele u Norvešku su troškovi predujma za stanovanje. Prije nego dobijete ključ u ruke od kuće ili sobe, obično se zahtijeva značajni polog ili depozit koji uglavnom iznosi tri mjesečna najma. Kao i svugdje, smještaj je naskuplji u većim gradovima, posebno u Oslu i Stavangeru, ali ide sve jeftinije kako se odmičete od samog centra, tj stanovanje je jeftinije u predgrađima.

Porezne olakšice nude se štednjama za kupnju nekretnina osobama mlađim od 35 godina, a postoje i druge porezne olakšice za vlasnike domova, što u prijevodu znači da mnogi Norvežani posjeduju vlastitu imovinu prije 30. godine života.

Kao što smo ranije napisali, najam kuće za početak je skup, ali i jedina opcija za većinu novih doseljenika. Spavaća soba u zajedničkoj kući će vas stajati najmanje 2.200,00 kuna u većini gradova, jednosoban stan bi vas mogao koštati od 5.500,00 kuna pa sve do 9.500,00 kuna. Ako planirate iznajmiti stan ili kuću za obitelj očekujte raspon cijena od 9.500,00kn pa sve do visokih 15.000,00 kn. No, kao što smo rekli – ne uspoređujte te cijene s Hrvatskom, jer ćete u Norveškoj zarađivati norvešku plaću.

Troškovi prijevoza

Ako planirate živjeti  u gradu, dobro razmislite treba li vam automobil.  Na troškovima održavanja auta mogli biste dosta uštedjeti. Opčenito, u Norveškoj je sve u svezi sa vožnjom skupo – od troškova kupnje automobila pa sve do cestarina, oporezivanja goriva i možda najskuplje stavke – naplata parkiranja u urbanim područjima. Čak i ako vam posao osigurava službeni automobil, trošit čete popriličan iznos.

Javni prijevoz je pouzdan i trošak istog iznosi otprilike 550,00kn.

Budžet za hranu

Manjak raznolikosti u norveškim supermarketima je stalni izvor negodovanja za emigrante, kao i cijene određene egzistencijalne robe. Ipak, neke stvari i nisu tako skupe, kao svježa riba i losos koji su znatno jeftiniji nego u mnogim drugim zemljama.

Mnogo hrane se uvozi u Norvešku i kao takva je skupa. Mliječni proizvodi i poljoprivreda strogo se kontroliraju, što poskupljuje svakodnevne proizvode poput mlijeka i maslaca.

Mnogi poduzetni emigranti postavili su u glavnim gradovima strane supermarkete, što pruža priliku za kupnju robe inače nedostupne u Norveškoj, kao i nekih redovnih predmeta po mnogo povoljnijim cijenama.

Ako se odlučite jesti u restoranima, cijene su visoke i to zbog visokih plaća zaposlenih, pa Norvežani kao takvi jedu manje u restoranima nego mnogi drugi Europljani. Obrok za dvoje sa pićem u nekom razumnom  standardnom restoranu koštati će vas otprilike 750 kuna. No, kao bolja opcija, nude se kineski, indijski  ili tajlandski restoran u kojima ćete obrok platiti 120 – 150 kuna.

Piva u Norveškoj

Svim pivoljupcima ovo je jedan od glavnih pitanja.  Istina je da je piva jedno od relativno skupljih stvari koje si možete priuštiti. Ako ćete se počastiti standardnim točenim lagerom (Dahls, Hansa, Ringnes) vjerojatno ćete platiti između 50 i 70 kuna. Onima koji se odluče za craft ovisno o proizvođaču,  za kriglu od 0,4l platit ćete od 60 do 100 kuna.

Pivo je puno jeftinije u supermarketima, ali skuplje nego na što ste navikli. Pola litre najčešće košta 20 – 25kn, ali ste ograničeni na pivo jačine do 4,7% alkohola. Želite li malo jače, morati ćete se uputiti u Vinmonopolet po državnu licencu.

Zdravstvo

Svi plaćaju liječničke preglede i recepte, ali samo do godišnjeg ograničenja od oko  1.600,00 kn. Nakon što pređete limit, usluge su besplatne. Ovakakav način osigurava da svi plaćaju svoj udio, ali ako ste ozbiljno bolesni, sustav vam ide na ruku.

Za kraj

Ako planirate put pod noge ka Norveškoj kao i mnogi drugi, nadamo se da vam je članak bio od pomoći. Kao i uvijek, sve se svodi na osobne sklonosti i očekivanja. U kućanstvima gdje dvoje radi puno radno vrijeme, uživati se može u koječemu.