Koje sve promjene u Njemačkoj stupaju na snagu u rujnu 2018?

1081

Njemačka vlada nikad ne miruje i svakodnevno se trudi svojim građanima na neki način poboljšati život, pružiti neke olakšice i dodatnu sigurnost. Istina, pojavi se tu i poneki novi porez. A uz sve to, vrlo su aktivni i služe kao primjer drugima glede očuvanja okoliša i pravilnog iskorištavanja prirodnih i energetskih resursa. Rujan 2018. godine donosi nekoliko većih noviteta iz ovih polja koji će svakako zanimati svakog tko već živi u Njemačkoj, ali i one koji su u procesu preseljenja.

Bolja regulacija rada

U Njemačkoj, normalno radno vrijeme je osam sati dnevno, ili 40 sati tjedno. Međutim sada, zaposleni od kojih se traži da rade prekovremeno mogu odbiti da rade 11. i 12. sat bez ikakve potrebe da za to navode razlog. Rad preko praznika i vikenda poslodavac od radnika može tražiti samo četiri puta godišnje, dok su uposlenici u mogućnosti odbiti svaku iduću ponudu nakon toga – iako ovo je nije primjenjivo na radna mjesta iz domene prodaje/trgovine.

Veći porez na kupnju novih vozila

Planirate kupnju novog auta iza 1. rujna? U tom slučaju možete očekivati da ćete ga platiti nešto više no što ste mislili zahvaljujući novom, navodno realističnijem globalnom standardu mjerenja potrošnje goriva pod nazivom Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure, ili skraćeno WLTP. Ova procedura, koja mjeri zagađenje po kapacitetu motora i CO2 vrijednostima auta, će povećati porez na nova vozila do čak 70 posto. Također se očekuje da će ovaj porez pozitivno utjecati na tržište polovnih vozila jer je porez primjenjiv samo pri registraciji novog auta.

Energetski neefikasne žarulje nisu više dozvoljene

Kako bi promovirali veću uštedu energije, halogene žarulje se više neće smjeti koristiti na području Europske unije počevši od 1. rujna. Nakon tog datuma, sve žarulje na tržištu moraju biti zamijenjene LED žaruljama i drugim energetski efikasnim verzijama; međutim, halogene stolne lampe i reflektori su i dalje dozvoljeni.

Ova odluka, koja je originalno izglasana 17. travnja 2015., je imala prijelazni rok od dvije godine prilikom kojeg je bilo potrebno uskladiti tržišne cijene LED žarulja – koje troše pet puta manje struje od halogenih žarulja, što svakako nije zanemariv postotak.

Bolja efikasnost uređaja za grijanje

U svojim nastojanjima da postane ekološki i energetski osviještena, Njemačka također pokušava unaprijediti nove uređaje za grijanje koji su bazirani na ulju ili plinu. Počevši od 26. rujna, primjenjivat će se maksimalna vrijednost ispuštanja dušikovog oksida, koja ovisi od dizajna i performansi uređaja za grijanje.

Sigurniji bankomati u Njemačkoj

Kako bi zaustavili prevarante i njihove trikove, korisnici bankomata će prije svega morati unijeti iznos novca koji žele podignuti, a tek nakon toga svoj PIN. Do sredine rujna ovaj proces, koji se u potpunosti oslanja na ažuriranju softvera, bi trebao biti sproveden na svim bankomatima širom Njemačke. Pojedine banke, kao što su Postbank i Commerzbank, ovaj proces koriste već godinama unatrag i javljaju pozitivne rezultate.