Koje dokumente trebate odjaviti prije selidbe?

2097

Odlazak u inozemstvo naizgled se doima jednostavnim i lako izvedivim. No, postoje brojne stvari na koje trebate obratiti pozornost. Osim što je iznimno važno prije selidbe pronaći stan u kojem planirate živjeti u inozemstvu i upoznati se s tržištem, ne zaboravite na odjavu dokumenata prije selidbe kako biste izbjegli neugodnosti u obliku kazni ili dvostrukog oporezivanja. Krenimo redom.

Koje dokumente trebate odjaviti prilikom selidbe

Što sve trebate odjaviti prije selidbe iz Hrvatske?

Odjaviti se iz porezne uprave: Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za svaku pojedinu državu određuje uvjete zbog kojih vam hrvatska porezna uprava ne može naplatiti dvostruki porez na dohodak. Ipak, ako odlazite iz Hrvatske na duže vrijeme, zatražite ispis iz registra hrvatskih poreznih obveznika. Ispunite IT obrazac i predajte ga nadležnom djelatniku Porezne uprave.

Prijava promjene adrese u MUP-u: ovime ne gubite svoje državljanstvo, nego mijenjate adresu boravišta. Postoji razlika između odjavljivanja prebivališta i prijavljivanja privremenog odlaska. Privremeni odlazak može se prijaviti na najduže na 5 godina. U slučaju dužeg boravka, prijavu morate obnavljati svake tri godine. Odjavljivanjem prebivališta poništava vam se osobna iskaznica te ćete morati izraditi novu s novom adresom boravišta. Ako ne promijenite adresu boravišta prijeti vam kazna od 500-5000 kuna, neugodnosti na graničnim prijelazima, uzimanje osobne iskaznice i sl.

koje dokumente trebate odjaviti prilikom selidbe

Odjaviti se sa zdravstvenog osiguranja: svatko tko se planira zaposliti u inozemstvu trebao bi se odjaviti sa zdravstvenog osiguranja, budući da svaki građanin EU ima pravo na zdravstveno osiguranje u samo jednoj državi članici. Odjaviti se možete ispunjavanjem ovog obrasca.

Odjava sa Zavoda za zapošljavanje

Ako ste bili nezaposleni u Hrvatskoj, vjerojatno ste bili prijavljeni u područnom Zavodu. Prilikom selidbe trebali biste se odjaviti sa Zavoda. No, ne zaboravite na to da imate pravo na jednokratnu novčanu pomoć i naknadu putnih i selidbenih troškova kako za sebe, tako i za partnera i djecu. Selidbeni troškovi odnose se na troškove od mjesta prebivališta do mjesta zaposlenja.