Kanada: daleka, ali vrijedna dugotrajnog boravka

908

Kada je riječ o Kanadi, većina doseljenika se prije odlaska možda brine o velikoj udaljenosti od kuće. No velika kvaliteta života, prijateljski nastrojeni kanađani i dobri izgledi za razvoj karijere zasigurno nadoknađuju svu tu brigu.

44% ispitanika u Kanadi navodi udaljenost do svoje matične zemlje kao najveći mogući nedostatak. Međutim, čini se da je ljubav često snažna motivacija: 13% se preselilo u Kanadu kako bi živjelo u matičnoj zemlji partnera i još 13% zbog posla ili obrazovanja partnera.

Najčešći razlog za doseljenje bila je bolja kvaliteta života: 17% ispitanika je reklo da je to njihova glavna motivacija. Čini se kako Kanada ispunjava njihova očekivanja: zauzima 13. mjesto (od 65 zemalja) po indeksu kvalitete života – što je i najbolji je rezultat Kanade u svim indeksima. Ispitanici su osobito zadovoljni osobnom sigurnošću – samo 1% ima nešto negativno reći o ovom čimbeniku – kao i miroljubivosti, s 94% pozitivnih odgovora.

Kanada nudi veoma čistu okolinu i obilje aktivnosti za slobodno vrijeme – većina (52%) ispitanika smatra da je ovo izvrsno. Međutim, ispitanici su manje zadovoljni hladnom klimom zemlje. Često navode da vole “sve osim vremena”. Čak 31% odraslih kanadskoj klimi i vremenu daju negativnu ocjenu.

Četiri od pet ispitanika (81%) smatra da kanađani imaju dobar prijateljski odnos prema stranim državljanima, gotovo dvostruko više od globalnog prosjeka (46% vs.26% u cijelom svijetu).

Izgleda da se u Kanadi ne pojavljuju velike poteškoće pri upotrebi lokalne kulture: 75% se slaže da se općenito lako prilagoditi (globalni prosjek: 62%). To može biti zato što malo ispitanika smatra da je lokalni jezik teško naučiti (14% u odnosu na 50% u cijelom svijetu). Većina ispitanika (57%) također kaže da bi život u Kanadi mogao biti težak ako ne govorite lokalni jezik (e).

Ispitanici su također uglavnom zadovoljni kvalitetom obrazovanja u Kanadi – gotovo tri četvrtine (74%) kažu da je dobro i da im pruža upravo ono što si i očekivali.

Kada je riječ o općenitom obiteljskom životu, što je vrlo važna stavka za mnoge s naših područja, veliki postotak roditelja vrlo je sretan zbog zdravlja djece (49%), njihove sigurnosti (72%), općeg blagostanja (41%), te natalne politike (51%).