Kako steći stipendiju za međunarodnu školu u Belgiji

801

Pronašli ste savršenu međunarodnu školu za svoje dijete gdje mogu ¸dobro naučiti svoj novi jezik i integrirati se u novo društvo i kulturu bez gubitka svojih korijena. Ali naknade su izvan vašeg proračuna… Nemojte se bojati! Mnoge međunarodne škole u Belgiji nude stipendije. Belgija ima neke dobre međunarodne škole, ali pristojbe za školarinu u tim privatnim ustanovama mogu biti visoke.

Međutim, neke škole nude stipendije i financirane položaje za odabrani broj učenika koji ispunjavaju postavljene kriterije.

Međunarodna škola Flandrija (ISF), koja vodi dvije škole u Waterlou i Tervurenu, nudi stipendije u međunarodnim školama u Belgiji i objašnjava kako se možete prijaviti.

Troškovi međunarodnih škola u Belgiji

Međunarodne škole u Belgiji su poznate po visokoj akademskoj kvaliteti, ali naravno, to dolazi po cijeni. Naknade za školovanje u Belgiji su među najskupljima u Europi. Naknade se obično povećavaju na kliznoj skali od vrtića, osnovne škole, prve godine, pa do srednje škole, odnosno 12. godine školovanja. Osim školarine, većina škola također će naplatiti zasebno za stvari kao što su prijevoz, ručkovi, putovanja i ispiti, kao i početnu kotizaciju.

Stipendije i stipendije za međunarodne škole u Belgiji

‘Na žalost, međunarodne škole u Belgiji nisu subvencionirane ili financirane od strane belgijske vlade’, objašnjava Kaisa Sorjonen, ravnateljica uprave u ISF-u. ‘Jedino dostupno financiranje za studente je kroz stipendije i programe financijske pomoći dostupne unutar pojedinih škola.’ Stipendije u Belgiji su ograničene, a nemaju ih sve međunarodne škole. Financijska potpora trenutačno je dostupna studentima u sljedećim školama:

ISF škole

Obje škole u Waterlou i Tervurenu nude studentima financijsku potporu. ISF Waterloo nudi stipendije za posebno nadarene studente koji se šire na četiri razine: trogodišnje stipendije za završetak osnovnog ili srednjeg školovanja, plus dvogodišnje i četverogodišnje stipendije za pred-visokoškolsko obrazovanje (uključujući Cambridge ispite). Svaka stipendija vrijedi do 100% godišnjih naknada.

Antwerp International škola

Škola nudi 50 mjesta kroz program stipendiranja AIS Seeks Talent, dostupnim nadarenim studentima u dobi od 5 do 17 godina koji se bore za dobitak cjelokupnih školarina. Stipendija nudi smanjenje troškova od 20 do 60%.

Međunarodna škola u Bruxellesu

Međunarodna škola u Bruxellesu nudi pomoćna mjesta s do 50% godišnje školarine za one u višim razredima koji doživljavaju financijske poteškoće a koji trebaju pohađati školu engleskog jezika u Belgiji. Škola ima određeni godišnji proračun, a svaki se bursar pregledava jednom godišnje.

Skandinavska škola u Bruxellesu

Skandinavska škola u Bruxellesu nudi subvencionirana mjesta s fiksnim popustom od 4.500 € godišnje za one koji ispunjavaju kriterije prihvatljivosti.

Bogaerts International škola

Školarine se nude nadarenim studentima ako obitelj ne može platiti punu naknadu i ima pravo na nagradu. Obitelji su dužne davati dobrovoljno vrijeme kako bi podržale školske aktivnosti u zamjenu za stipendiju.

Lycée Francais

Učenici s francuskim državljanstvom mogu podnijeti zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava u francuskom konzulatu u Bruxellesu. Godišnji rokovi su u veljači i rujnu.

Agnesska škola

Katolička osnovna škola nudi srednje stipendije za one koji ne mogu platiti punu naknadu; one su dostupne putem Zaklade ARDEA.

Ecole International Montgomery

Škola nudi niže naknade na osnovnoj i srednjoj školi onima koji ne mogu platiti punu naknadu.

Međunarodna Deutsche škola u Bruxellesu

Novi studenti s njemačkog govornog područja, od 5. do 10. razreda mogu podnijeti zahtjev za punu jednogodišnju stipendiju ako mogu pokazuju dobru akademsku izvedbu, motivaciju i predanost.

Kako se prijaviti za stipendiju u međunarodnoj školi u Belgiji

Točan proces podnošenja zahtjeva za financijsku potporu u međunarodnim školama u Belgiji će varirati od škole do škole i ovisiti o vrsti potpore koju tražite.

Prijave trebaju sadržavati:

  • prijavni obrazac podnesen zajedno s popratnim dokumentima
  • dokaz o dohotku ili financijskoj situaciji
  • pojedinosti o akademskim postignućima
  • osobna izjava iz studentskog intervjua ili ispita

’Naše se stipendije dodjeljuju na temelju aplikacije stipendije (uključujući osobnu izjavu), prethodnih školskih izvješća, ispita ISF stipendije i intervjua s ISF panelom’, kaže Kaisa.