Savjeti i Preporuke Za Sigurnije Putovanje

1876

U zadnje vrijeme svjedoci smo sve češćim nasumičnim terorističkim napadima na području Europe. Naravno, takvo ponašanje ulijeva nepovjerenje među domicilno stanovništvo napadnute zemlje i među buduće putnike i turiste koji planiraju posjetiti neku određenu zemlju.

U zadnjih 6 mjeseci dogodila su se dva velika incidenta na području Europske Unije, onaj u studenome 2015. godine u Parizu, te nedavni napad u samom srcu Europe, Bruxellesu. Kako se ponašati? Treba li nas biti strah? Što napraviti po pitanju osobne sigurnosti?

Činjenica je da budućim putovanjima trebamo pristupiti s posebnim oprezom, ali ne valja pretjerano i prebrzo donositi radikalne zaključke. Po pitanju vlastite sigurnosti prvo što moramo napraviti je malo pronjuškati po internetu o državi u koju namjeravamo putovati. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Europska unija označili su sljedeće zemlje kao potencijalno opasne za putovanje: Libija, Sirija, Srednjoafrička Republika, Afganistan, Alžir, Egipat, Tunis, Turska, Francuska, Belgija, Španjolska i UK. Ove zemlje su trenutno nositelji crvene oznake opasnosti, te ih je po potrebi privremeno preporučljivo zaobilaziti. U zemlje srednjeg rizika trenutno ubrajamo Italiju, Grčku, Srbiju i BiH.

Iduća stvar koju moramo napomenuti je izbjegavanje velike gužve. Kad jednom dođete u stranu zemlju, što kraće se zaustavljajte na gusto prometnim mjestima poput zračne luke, metro postaja, autobusnih i željezničkih stanica, šoping centara i slično. Ta područja vrlo lako mogu biti potencijalne mete incidenata.

crowd

Iskoristite svoj smartphone tako što ćete pratiti dnevne vijesti na lokalnoj i nacionalnoj razini. Iz njih možete saznati dosta (upozorenja, sigurnosne zone, zone koje treba izbjegavati, zatvorene ceste, itd.).

Nadalje, planirajte svoje rute i unutargradska putovanja. Ako dobro poznajete grad u koji idete, pronačite najkraći i najsigurniji put. Izbjegavajte vožnje automobilima ako znate da možete upasti u velike gužve ili jednostavno recite taksistu da ide zaobilaznim putem.

Ponovite prvu pomoć. Sigurno ste je slušali u autoškolama ili bilo kakvim drugim prigodama. Ako ste sačuvali knjigu ili udžbenik, malo ga prolistajte (obratite pozornost na blast ozljede i ozljede od vatrenog oružja). Treba vam samo par minuta da pročitate, a nekome (ili upravo vama) može jednog dana spasiti život.

Kao zaključak treba samo reći: budite na oprezu.