Kako se Hrvat snašao u Poljskoj: „Poljska je odlična opcija za visokoobrazovane Hrvate koji ne mogu pronaći posao u struci“

5026

Donosimo priču mladića iz Zagreba koji već već godinu i pol živi i radi u Poljskoj, te je odlučio svoje iskustvo podijeliti s našim čitateljima.

Kako se Hrvat snašao u Poljskoj

 

Sve je počelo turističkom posjetu Poljskoj, gdje sam upoznao svoju buduću djevojku. Nakon toga redovito smo se viđali ili u Zagrebu ili u Poljskoj. Napokon sam se odlučio potražiti posao u Poljskoj unatoč tome što sam imao relativno dobar posao u Zagrebu.. Plan djevojke i mene je bio da potražimo poslove u Varšavi, glavnom gradu Poljske. Ona je iz manjeg mjesta, koji bi u Hrvatskoj bio veliki grad. Varšava je ipak višemilijunski grad, tako da je preseljenje podrazumijevalo veliku promjenu za oboje. Radna dozvole za hrvatske građane, kojih i nema jako puno, nije potrebna, ali je potrebno urediti prijavu boravišta nakon tri mjeseca . Poljska je pravno uređenija zemlja, tako da se podstanarstvo uređuje ugovorom, što daje osiguranje za obje strane u poslovnom odnosu. Brigu pronalaženja novog doma pala je na leđa mojoj djevojci, čisto iz pragmatičnih razloga, jer dosta Poljaka ne zna engleski jezik, a moj tečaj A1 poljskog u Zagrebu nije bio dovoljan za tu razinu komunikacije. Iskreno, većina Poljaka srednjih godina i starijih ne zna engleski, a postoji i dosta velika bojazan od imigranata iz Bangladeša, Subsaharske Afrike i Bliskog istoka, kojih još uvijek ni nema u Poljskoj.

Kako se Hrvat snašao u Poljskoj

U samoj Varšavi nisam nikoga znao od ranije, no brzo sam upoznao nove prijatelje – ali na poslu, ne u kafićima. Tamo ne postoji kultura ispijanja kave kao na Balkanu, unatoč nekim sličnostima našeg i poljskog mentaliteta. Prednost je svakako što znaš da ćeš dobiti plaću posljednjeg u mjesecu (ili u petak ako je posljednji dan subota, nedjelja ili praznik).

Standard Poljaka i nije visok, mada je dosta viši nego ranije. Ako ne znate odlično poljski, što velika većina Hrvata ne zna, nije preporučljivo dolaziti na „blef“, kao što je opcija za neke druge zemlje. Ono što je prednost Poljske u odnosu na Hrvatsku za naše sugrađane jest da postoji mogućnost pronalazaka posla „u struci“ za visokoborazovane ljude koji to ne mogu učiniti kod kuće. Poljska je zemlja outsorcinga za Zapadne zemlje, a vjeorvali ili ne, neka su se radna mjesta „preselila“ iz Hrvatske u Poljsku, poput službe za korisnkike, računovodstva i financija, tako da sad poljske firme (u stranom, uglavnom zapadnoeuropskom i američkom vlansištvu) traže govornike hrvatskog jezika u određenim strukama. Najbolja i praktički jedina opcija traženje takvih poslova su poljski portali specializirani za to područje.

Poljska je dobra opcija za visokoobrazovane Hrvate koji ne mogu pronaći posao u struci, i ne mogu ga pronaći u nekoj zapadnijoj zemlji, zbog neznanja domicilnog jezika. Također je prednost i nizak početni kapital kojeg treba investirati u preseljenje (smještaj u Varšavi je jeftiniji nego u Londonu, Dublinu, Frankfurtu, Parizu ili Luxembourgu).

Na takvim radnim mjestima vrlo brzo se uče stvari i kad se stekne neko početničko iskustvo, već nakon godinu dana , ili čak pola godine, moguće je napredovati na radnom mjestu, što znači i nešto veću plaću, a ako to ne upali, relativno je lako prijeći u neku drugu firmu na viši položaj. Dodatna je prednost što nakon takvog iskustva, moguće je pronaći posao u struci u zapadnim zemljama u kojima je vrlo teško dobiti posao u struci nakon završenog fakulteta u Hrvatskoj, poput Njemačke, Irske ili Velike Britanije.

Na radnim mjestima nije potrebno znanje poljskog jezika. To su multinacionalne kompanije gdje se među kolegama komunicira na engleskom. Poljski jezik se nakon „prilagođavanja“ mozga razumije gotovo u potpunosti bez tečaja, iako je tečaj potreban da bi se naučila gramatike koja slijedi gotovo iste slavenske šablone kao i hrvatska, no potrebno je memorirati svu tu „silu“ nastavaka i oblika. Svakako je preporučljivo da se nauči poljski ako mislite ostati tamo cijeli ili dobar dio života, jer će vam trebati u budućnosti na poslu, ali još i više zbog izgradnje budućeg društvenog i obiteljskog života. Ako vam je Poljska samo usputna stanica u životu ili karijeri, ili jednostavno avantura, vrlo lako se možete provući i bez toga. Unatoč svemu, ako živite u Varšavi, praktički osobnog života ćete imati na kapaljku i morat ćete ga planirati danima, a ponekad i tjednima unaprijed. Društveni život je rezerviran za vikende i/li kad već imate slobodne dane. A slobodno vrijeme imate stvarno gdje iskoristiti, jer Poljska je prepuna kulturnog bogatstva, dvoraca, muzeja, crkava, trgova, prirodnih bogatstava i razno raznih evenata.

Poljska je svakako zemlja u kojoj želite bar jedan dio života živjeti. A ako pronađate posao tamo, što nije nemoguće, svakako odite, jer izgubiti ništa ne možete, samo pridobiti u karijernom i duhovnom smislu. „