Kako pronaći stan u Beču?

1041

Svaki veliki grad ima svoje četvrti. Beč ih ima čak 23, a oni se točnije nazivaju Bezirke, odnosno okruzi. Zahvaljujući izvrsnom sustavu javnog prijevoza koji se sastoji od podzemne željeznice, tramvaja i autobusa, u Beču je iznimno lako, praktično i jednostavno putovati na posao, u školu ili neko drugo mjestu unutar grada. Dakle, kako pronaći stan u Beču?

Odaberite idealni okrug za stanovanje

Okruzi od 1-9 smatraju se središtem grada. Svaka četvrt posjeduje jedinstveni karakter, stoga je dobra ideja da se upoznate s nekoliko okruga prije nego što se odlučite gdje ćete se smjestiti. Mladi i studenti obično se odlučuju za 6., 7., 10. i 15. okrug, što zbog jeftinog najma, što zbog zabavnog noćnog života. Drugi treći okrug popularni su za mlade profesionalce koji tek započinju svoju karijeru. 13., 14. i 19. okrug su mirnija i zelenija naselja rezervirana za obitelji i stariju generaciju.

Kako pronaći stan u Beču

Cijena najamnine kreće se od 300 – 450€

Apartmani u Beču spoj su visokih stropova, prekrasne fasade te gotike, baroka i moderne arhitekture. Iako su cijene najamnine u posljednje vrijeme porasle, prosječna najamnina kreće se od oko 300 pa sve do 450€ mjesečno, uključujući režije. Kao i bilo gdje drugdje, cijena ovisi o lokaciji, trenutnom stanju stana i slično.

No, jednom kada nađete stan koji vam odgovara, budite spremni na to da ćete unaprijed platiti čak 3 mjeseca najamnine!

Dva najvažnija termina na koja trebate obratiti pozornost

„Provision“ označava proviziju, odnosno zahtjev za dodatnim novcem. U nekim slučajevima u procesu traženja stana plaća se provizija. Moguće je naći stan bez plaćanja provizije, ali će vam za to trebati puno više vremena.

„Ablose“ označava naknadu za smještaj. Ako se na oglasu spominje Ablose, pripremite se na to da ćete morati platiti namještaj koji je u stanu. Naime, vlasnik stana će iz bilo kojih razloga stan ostaviti namještenim, za što ćete platiti dodatni iznos.

Kako pronaći stan u Beču

Kako pronaći stan u Beču?

Agencija za nekretnine: stan možete tražiti putem agencije za nekretnine. Nakon uspješnih pregovora o najmu stana, agencija će zatražiti proviziju koja se računa na osnovi ukupne neto mjesečne najamnine.

Facebook grupe: s obzirom na to da je danas sve online, zašto stan u Beču ne biste potražili na Facebooku? Potražite grupe koje se bave pronalaženjem smještaja u Beču, čitajte komentare ili sami napišite što tražite.

kako pronaći stan u Beču

Dnevne novine: apartmani za iznajmljivanje često se nude i u dnevnim novinama. Posebno su korisna i praktična vikend izdanja.

Web stranice: postoje brojne web stranice koje se bave oglašavanjem smještaja u gradovima. Jednostavno filtrirate državu, zatim grad i naposljetku okrug za koji ste se odlučili. Osim toga, stranice omogućavaju sužavanje pretraživanja, tako da sami određujete raspon cijena koji vam odgovara, broj soba, kvadraturu stana i slično. Na kraju, ne zaboravite na blizinu javnog prijevoza, osobito ako ste pronašli posao na drugom dijelu grada.