Kako pronaći prvo zaposlenje u inozemstvu

2630

Za prvo zaposlenje u inozemstvu danas su posebno zainteresirani mladi, no mnogi ne znaju odakle uopće krenuti. Često zbog neznanja ostaju nezadovoljni na istom mjestu gdje jesu.

Posao možete tražiti sami ili preko posrednika (agencija za posredovanje pri zapošljavanju), a u ovom ćete članku saznati barem kako početi.

prvo zaposlenje u inozemstvu

Kako pronaći prvo zaposlenje u inozemstvu

Jedna od opcija je svakako nastavak školovanja u inozemstvu nakon kojeg se može lakše snaći te pronaći i odgovarajuće prvo zaposlenje u inozemstvu. Nakon dodatne fakultetske godine ili tečaja kojim možete osigurati i neki privremeni smještaj, lakše je krenuti dalje jer poznajete sredinu, jezik, ponudu i potražnju. Za mnoge to ipak nije opcija jer to zahtijeva i financijsku podlogu te odgovarajuće godine. No, postoje i drugi načini.

Ukoliko se odlučite na to da posao tražite sami, možete početi od The Network mreže koja okuplja vodeće portale koji oglašavaju slobodna radna mjesta diljem svijeta, točnije u čak 133 zemlje, no važno je da se prije toga dobro informirate o ponudi i kako dalje. Proučite mrežu i vidite sami što se nudi i ima li tamo nešto za vas. Ukoliko trebate savjet o tome što vas može čekati u bijelom svijetu, možete se priključiti Facebook grupi Idemo u Svijet – iskustva gdje vas čekaju životne priče onih koji su se odvažili.

Ako vas pak zanima rad u Saveznoj Republici Njemačkoj, možete potražiti potporu i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji sporazumno posreduje kod traženja poslova i zaposlenja u Njemačkoj. To je definirano kroz dva sporazuma, a to su: Sporazum o zapošljavanju radnika radi usavršavanja njihovog profesionalnog i jezičnog znanja (tzv. gostujući radnici) koji definira kvotu radnika na privremenom radu te Dogovor o postupku zapošljavanja hrvatskih radnika u SR Njemačkoj, odnosno bilateralni sporazum o zapošljavanju između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Bundesagentur für Arbeit u Njemačkoj koji regulira zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi, ugostiteljstvu i zabavnim djelatnostima, kao i zapošljavanje medicinskih sestara/tehničara na duže ili neodređeno.

Informacije pronađite u Migracijskom informacijskom centru

Osim toga, informacije i savjetodavne usluge možete dobiti i u Migracijskom informacijskom centru. Tu se nalaze informacije vezane uz zemlje članice Europske unije, ali i SAD, Kanadu, Novi Zeland i Australiju. Informacije koje se na tom portalu mogu pronaći vezane su uz vize, uz zapošljavanje i životne uvjete u pojedinim zemljama, uz prava i zaštitu migranata, spajanja obitelji te uz mogućnosti nakon eventualnog povratka u domovinu.

Osim toga, bilo bi dobro i da se informirate o hrvatskim konzularnim uredima u zemlji u kojoj biste htjeli raditi. Tako ćete uvijek znati kome se možete obratiti za pomoć u inozemstvu, ako vam pomoć zatreba. O poslovima u Europskoj uniji izvještava i web stranica EURES, europski portal za mobilnost radne snage. Uložite u sebe, pogotovo u znanje stranih jezika koje je čest uvjet u oglasima za posao u inozemstvu, a zatim razvijte i ostale kvalitete i znanja koja već imate. Slijedite primjer onih koji su u tome već uspjeli.