Kako Pronaći Posao u Velikoj Britaniji?

8321

Od 1. srpnja 2018. godine Velika Britanija je za hrvatske radnike ukinula ograničenje za pristup britanskom tržištu rada, tako da Hrvati imaju ista prava u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i ostali građani Europske unije te mogu bez ikakvih dozvola tražiti posao u Velikoj Britaniji. Što će biti nakon Brexit-a, to ćemo tek doznati.

Posao u Ujedinjenom kraljevstvu – savjeti za prijavu. 

Za državljane Srbije i Bosne i Hercegovine i dalje vrijede iduća pravila:

Za pronaći posao u Velikoj Britaniji, morate posjedovati ružičastu, plavu ili žutu radnu dozvolu te vam bez njih nije dozvoljeno raditi, osim ako obavljate samostalnu djelatnost i to možete dokazati. Sve detalje o tome što trebate za posao u Velikoj Britaniji možete pronaći na stranicama britanske vlade. Tu su informacije o svim potvrdama i obrascima koji su vam potrebni.

Kako Pronaći Posao u Velikoj Britaniji?

Ružičastu radnu dozvolu izdaje Home Office, britansko ministarstvo unutarnjih poslova, ali tek na osnovi sponzorskog broja neke od britanskih tvrtki koja vam je ponudila posao. Dakle, važno je da prije prijave za ružičastu dozvolu već imate poslodavca koji će vam dati potvrdu o sponzorstvu. Aktualni popis tvrtki koje su prijavljene za izdavanje sponzorstva može vam pomoći ako još nemate konkretnog poslodavca.

Poslodavac može biti vaš sponzor tek nakon što dokaže kako nije pronašao kvalificiranog radnika u Velikoj Britaniji. Kako bi to dokazao, potrebno je da bar mjesec dana ima objavljen oglas za posao. Ukoliko ne pronađe kvalificiranog radnika, može zatražiti sponzorski broj za vas. Od poslodavca tad dobivate referentni broj koji morate upisati u zahtjevu za ružičastu dozvolu. Svu dokumentaciju možete poslati poštom ili obaviti osobno u Velikoj Britaniji. Ružičastu dozvolu najčešće dobivaju samo visokoobrazovani stručnjaci.

Na vašoj dozvoli tad će pisati točno ime poslodavca kod kojeg možete raditi i sljedećih godinu dana vezani ste isključivo za tog poslodavca. Nakon što istekne godina dana, dobit ćete neograničeno pravo na pristup tržištu rada u Velikoj Britaniji. Tad se možete prijaviti za plavu dozvolu kako biste mogli ostati u državi i raditi 40 sati tjedno.

Plava registracijska potvrda je ta koja vam daje vam neograničen pristup britanskom tržištu rada. Ukoliko niste u situaciji da ste već 12 mjeseci zaposleni u Velikoj Britaniji, plavu dozvolu trebate ukoliko dolazite u Veliku Britaniju tražiti zaposlenje i bit ćete smješteni kod nekoga svoga tko je tamo već zaposlen, to jest ima stalni posao. Ta osoba mora biti u stanju da vas uzdržava dok se ne zaposlite. Nakon što dobijete plavu dozvolu, možete se prijavljivati na britanske oglase za posao ili u agencije za zapošljavanje. Za plavu se dozvolu možete aplicirati isključivo iz Velike Britanije.

Osim plave i ružičaste tu je i žuta registracijska potvrda koju trebate ukoliko ste student. U tom slučaju ne smijete raditi više od pola radnog vremena, to jest 20 sati tjedno, osim u slučaju kad ste na stručnom osposobljavanju u vrijeme godišnjih odmora.

Cijena svake dozvole je 55 funti. Ako radite bez ružičaste ili plave dozvole, a po propisima ih trebate, tada činite kazneno djelo i možete biti kažnjeni novčanom i/ili zatvorskom kaznom.