Kako pronaći posao u Njemačkoj

4340
kako pronaći posao u njemačkoj

Otkada je Hrvatska ušla u EU 2013. godine, potražnja za poslom u inozemstvu znatno je porasla. Traženje posla u zemljama kao što su Irska, Njemačka i Austrija je postalo najjednostavnije i najlogičnije rješenje problema nezaposlenosti kod sve mlađih generacija. U ovom tekstu donosimo vam sve što trebate znati o tome kako pronaći posao u Njemačkoj.

Kako pronaći posao u Njemačkoj?

  • Sezonski radnici

Poslovi koji se nude sezonskim radnicima u Njemačkoj su raznovrsni , pa tako zaposlenje mogu dobiti ratari, vrtlari, voćari, građevinari, vinogradari, ugostitelji i mnogi drugi. U cijeloj godini,  sezonski radnici mogu raditi najviše 6 mjeseci. Sezonski radnici trebaju popuniti obrazac prijave koji se predaje Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi prema mjestu prebivališta te savjetniku zaduženom za zapošljavanje u inozemstvu. Za sezonsko zapošljavanje se ne raspisuje natječaj, nego Hrvatski zavod za zapošljavanje prima ponudu za zapošljavanje od strane Savezne agencije za rad Njemačke. Taj poziv Zavod upućuje kandidatima koji najbolje zadovoljavaju uvjete postavljene u ponudi koji se dalje šalje Njemačkom Središnjem uredu za zapošljavanje u inozemstvu.

U daljnjem postupku selekcije, poslodavac odabire kandidate kojima nudi ugovor za rad. Veleposlanstvo na temelju tog ugovora, izdaje kandidatu ulaznu radnu vizu za SR Njemačku. Hrvatski sezonski radnici tijekom tih 6 mjeseci osigurani su u sustavu njemačkog socijalnog osiguranja u što se ubraja zdravstveno, bolesničko, invalidsko i osiguranje od nesretnog slučaja na radu. Isto tako, poslodavac je dužan osigurati smještaj, uz mogućnost korištenja sanitarne prostorije i prostora za kuhanje. Nakon dolaska na rad poslodavac prijavljuje radnika nadležnom uredu u mjestu rada, izdaje radnu dozvolu u njemačkom područnom uredu za rad te kod odgovarajućeg bolesničkog osiguranja daje broj osiguranja i iskaznicu socijalnog osiguranja radnika.

  • Traženje posla preko internetskih stranica

Iako je sezonski rad svima poželjan, mnogi bi željeli pokušati pronaći posao za stalno, odnosno zaposliti se u Njemačkoj i ako je moguće, ostati živjeti i raditi na duže vrijeme u državi. Možete raditi puno ili pola radnog vremena, Minijob (posao za koji dobijate do 450€ mjesečno i ne plaćate porez) ili tzv. Nebenjob (minijob uz stalni posao). Da biste započeli s potražnjom posla koji tražite, trebali biste se upoznati sa svim mogućim stranicama koje nude popis dostupnih poslova. Takvih stranica ima pregršt, a ovo su samo neke od njih:
Stepstone – moguć prikaz na njemačkom i engleskom. Jednostavno sučelje gdje upišete traženi pojam
Jobbörse – Zavod za zapošljavanje. Možete kreirati svoj profil, popuniti informacije i javljati se na objavljene oglase
iAgora – stranica s ponuđenim poslovima. Možete izabrati prikaz na engleskom jeziku

  • Papirologija

Za uspješan početak rada u Njemačkoj, potrebno je uz sebe imati i potrebne dokumente. Najvažnije je potvrda o zdravstvenom osiguranju. Najčešće je također potrebna potvrda o nekažnjavanju. Po pitanju radnih dozvola – prva radna dozvola se dobija na godinu dana i vrijedi samo za jednog poslodavca. Prvih 12 mjeseci radite za istog poslodavca, a ako u kojem slučaju želite promjeniti poslodavca, isto tako ste obavezni predati zahtjev za izdavanje nove radne dozvole.

Vrlo je važno potpuno se informirati o poslovima, plaćama i papirologiji ako želite znati kako pronaći posao u Njemačkoj. Nakon što sklopite Ugovor o radu s poslodavcem, neovisno je li sezonski ili stalni rad, vaša njemačka avantura može započeti.