Kako pronaći posao u Luksemburgu?

1881

Unatoč tome što je riječ o prilično maloj državi, Luksemburg može biti idealno mjesto za traženje posla u inozemstvu, osobito u financijskom sektoru i komunikacijama. Zemlja ima veliko i raznoliko tržište rada koje pokriva brojna profesionalna područja. Stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Europskoj uniji; prema Nacionalnoj agenciji za zapošljavanje stopa nezaposlenosti je u siječnju 2018. godine iznosila neznatnih 5,6%.

Pronalaženje posla u Luksemburgu nije teško, osobito ako ste državljanin Europske unije. Imate puno pravo raditi u Luksemburgu prema odredbama EU o slobodi kretanja. Važno je napomenuti da ako nemate radnu dozvolu, u državi možete boraviti 90 dana.

posao u Luksemburgu

Iskustvo, kvalifikacije, upornost i sreća

Stvari nisu uvijek onakve kako izgledaju. Iako je tržište rada u Luksemburgu privlačnije nego u brojnim drugim zemljama, potraga za poslom zahtijeva određeno iskustvo, znanja, vještine i, naravno, malo sreće.

Luksemburg je višejezična i multikulturalna zemlja. Radnu snagu čine državljani, prekogranični radnici i strani radnici. Iz tog razloga važno je poznavati barem jedan od tri službena jezika: luksemburški, njemački ili francuski jezik.

Znanje i iskustvo su također važni. Poslodavci traže kvalificirane radnike s visokom i srednjom stručnom spremom za pojedina zanimanja. Posebno se cijene stručnjaci iz digitalne ekonomije, zdravstvene skrbi, tzv. zelene tehnologije, zrakoplovstva i logistike.

Kako pronaći posao u Luksemburgu?

Dakle, ako posjedujete ranije navedene jezične vještine i ako imate diplomu iz spomenutih sektora djelatnosti, velike su šanse da brzo pronađete posao u Luksemburgu.

posao u Luksemburgu

U Luxemburgu postoji 3 načina za traženje posla:

  1. Prijavite se na ADEM, luksemburški zavod za zapošljavanje. Pripazite na to da se ubrajate u jednu od sljedećih kategorija: stanovnici (nezaposleni koji traže posao, zaposleni koji traže novo radno mjesto, samozaposleni radnici, mladi koji su upravo završili obrazovanje), prekogranični radnici, državljani EU i državljani koji nisu članovi EU, a imaju radnu dozvolu.
  2. Poslove možete pronaći i putem brojnih internet stranica i portala (www.monster.lu, www.jobs.lu, www.jobsearch.lu i sl.) koji nude široku paletu poslova u sekundarnim i tercijarnim djelatnostima. Važno je napomenuti da na mreži možete ostaviti svoju zamolbu i životopis.
  3. Ako ste državljanin EU, poslove potražite putem EURES-a, Europskog portala za radnu mobilnost. Osim pronalaženja posla, na EURES-u također možete uploadati životopis kao i dobiti brojne savjete i preporuke o životu i radu u Luksemburgu.