Kako pronaći posao u Danskoj?

1276
kako pronaći posao u danskoj

Preselili ste se u Dansku ili razmišljate o tome? Ako niste započeli potragu za poslom, vrijeme je da krenete jer tražiti posao u Danskoj iziskuje vrijeme, trud i rad. Vjerojatno ćete naići na veliku konkurenciju – neka vas ne čudi ako se na istu poziciju prijavi više od 50 ljudi!

Posao u Danskoj

Trebate se zaista istaknuti na razgovoru za posao u Danskoj. Postoji li način kako to učiniti? Među ostalim, poslodavcu treba pokazati što možete postići, dajući mu do znanja da ste istražili sve o njihovoj tvrtki, i usmjeriti fokus na poveznicu vas, vaših mogućnosti i traženog posla. Istaknite kratko i jasno svoje prednosti, ne zatrpavajući nebitnim informacijama.

Posao u Danskoj

Istražite svoje mogućnosti

Prije nego krenete pisati prijave za posao u Danskoj, ili se obraćate tvrtkama sa zamolbom za posao, važno je da istražite što se nudi od poslova na tržištu rada te svoje zahtjeve šaljete izravno tvrtki.

Evo nekih od savjeta što treba razmotriti kad se prijavljujete na posao:

  • Koliko dugo namjeravate ostati u Danskoj?

Poslodavac će uložiti vrijeme i novac kako bi vas upoznao s poslom i tvrtkom, tako da će većina poslodavaca tražiti kandidate koji mogu obavljati funkciju minimalno 2 do 3 godine.

  • Jeste li voljni putovati na posao?

Razmislite koliko ste u mogućnosti, i ako jeste voljni potrošiti vrijeme na odlazak na posao te shodno time tražiti tvrtke/poslove unutar svog geografskog područja.

  • Želite li raditi u svojoj branši ili ste voljni istražiti i druge mogućnosti?

Tražite li posao unutar svoje struke ili biste potražili neki manje zahtjevan posao?

Napravite popis svojih kompetencija za svaki posao kako bi ciljali na potrebne kvalifikacije za posao.

  • Budite spremni uskladiti svoje ciljeve na putu

Je li danski jezik obavezan?

Neki poslovi zahtijevaju dobro poznavanje danskog jezika. Općenito govoreći, što više kontakata s klijentom imate u svom poslu, to vam jezik mora biti tečniji. No, dosta se poslova oglašava i na engleskom jeziku. Ali uvijek za prednost ima osoba koja je spremna naučiti ili već dobro govori danski.

Naše preporuke za traženje posla:

  • Traženje posla iziskuje vrijeme i smatrajte to kao posao sa punim radnim vremenoom. Odgovarajte na oglase za posao u kojima se traže vaše kvalifikacije i u ukoliko ne govorite tečno danski, i one u kojima jezik nije uvjet. Pogledajte našu ponudu poslova u inozemstvu i provjerite traži li se išta u Danskoj.
  • Prilagodite svoj život i prijavu/popratno pismo mjestu za radno mjesto za koje se prijavljujete. Preporučljivije je napisati i poslati dobru molbu za posao, nego slati veliki broj molbi koje nisu potpune.
  • Usredotočite se na potrebe tvrtke i na ono što tvrtka dobiva zapošljavajući vas, a ne samo  na ono što ćete vi dobiti ako se zaposlite.
  • Počnite učiti danski što je prije moguće.
  • Budite inicijativni, obratite se tvrtkama kad god je to moguće i kad god to smatrate relevantnim.
  • Sudjelujte u seminarima o traženju posla kako biste naučili osnove pretraživanja posla u Danskoj i stekli uvid kako napisati  životopis i popratno pismo u danskom stilu.