Kako se pripremiti za sajam poslova u Njemačkoj

882

Sajmovi poslova i slične manifestacije su, za razliku od Hrvatske, vrlo popularni među njemačkim poslodavcima koji su u stalnoj potrazi za pouzdanim i educiranim radnicima. Pa uzimajući to u obzir, onima koji traže posao u Njemačkoj upravo preko sajmova je u najboljem interesu da se dobro i temeljito pripreme za dolazak i susret sa potencijalnim budućim poslodavcima. Ovo je šest stvari koje svakako trebate napraviti prilikom pripreme za sajam poslova.

Temeljito istražite poslodavce i njihove potrebe

Veliki sajmovi poslova u Njemačkoj često prije samog održavanja nude popis izlagača koji će imati prisustvo na manifestaciji. Proučite navedene poslodavce i posjetite njihove službene stranice na internetu kako bi dobili bolju sliku o njihovom djelovanju, kakve kandidate traže, zadovoljavate li uvjete, te jesu li dobar odabit za vas. Također razmislite što ih želite direktno pitati prilikom susreta.

Svakako, na sajmu će biti prisutno mnoštvo tvrtki te vam tako neće sve biti interesantne za dalji razvoj karijere. Stoga optimizirajte listu onih koje želite posjetiti, zapišite broj štandova na kojima se nalaze. Ovako ćete uštedjeti na vremenu te ćete biti usredotočeni na one tvrtke koje vam mogu ponuditi potencijalno zaposlenje.

Pripremite kopije životopisa (Curriculum Vitae – CV)

Životopis je vitalni alat onih koji traže posao, koji je na žalost često loše i u žurbi osmišljen i napisan. Životopis je dokument koji će poslodavce potsjetiti koga su sve od kandidata susreli na sajmu i tko je na njih ostavio dobar dojam. Pa je upravo zato od iznimne važnosti da je vaš životopis ažuriran s najnovijim informacijama, dobro napisan i da vas predstavlja u najboljem svjetlu. Na nekim je sajmovima moguće ostaviti i digitalnu verziju životopisa prije samog održavanja sajma. Ali bez obzira na to, uvijek je dobro uz sebe imati nekoliko isprintanih kopija.

Iskoristite svaku mogućnost za povezivanje (networking)

Sajmovi poslova su nerijetko odlična prilika za povezivanje i proširivanje kruga poslovnih poznanstava. Bez obzira u kojoj se zemlji nalazili to je jedan od vrijednijih metoda pronalaska poslova. Pobrinite se da započnete pravi razgovor s pravim ljudima, te se ne ustručavajte predstaviti se izlagačima, ali i drugima koji su u potrazi za poslom. Pa čak iako ne postoji šansa za skoro zaposlenje, kontakti koje ostvarite vam mogu dobro doći u budućnosti.

Prigodno se odjenite za ovu priliku

Savjet je da se odjenete ugodno ali profesionalno. Po nekima čak onako kako bi se odjenuli za razgovor za posao. Razgovor s poslodavcima na sajmu se u neku ruku može smatrati prvim segmentom razgovora za posao, pa to nikako ne treba smetnuti s uma prilikom odabira garderobe. Odaberite nešto u čemu se osjećate ugodno i pouzdano, a to će se pozitivno odraziti na vašu karizmu i ostavljanje dobrog prvog dojma na poslodavce. Udobne cipele su neizbježne jer možete računati da ćete dan provesti na nogama.

Strategija za idući dan

Poslovne kartice koje ste skupili za vrijeme sajma stavite u funkciju već idućeg dana. Javite se poslodavcima putem telefona, emaila ili LinkedIn-a, ovisno kako ste se dogovorili. Tako vas neće zaboraviti, pogotovo ukoliko ste se prijavili za neko otvoreno radno mjesto. Pa tako kada dođe do odabira kandidata koji će biti pozvani na razgovor za posao, vaše će šanse svakako biti veće.