Kako Premostiti Jezičnu barijeru Kod Selidbe u Inozemstvo

1864

Danas kad je uslijed situacije u kakvoj živimo sve modernije seliti u inozemstvo, trbuhom za kruhom ili jednostavno tražeći svoje novo mjesto pod suncem, mnogi se na to ipak ne odlučuju, između ostalog i zato što ne poznaju jezik ciljane države ili smatraju da ga neće moći naučiti. No, stvarnost ipak nije tako surova.

jezična barijera u inozemstvu

Ukoliko je nepoznavanje jezika jedina stvar koja vas koči, jedina stvar zbog koje se ne mičete s mjesta, opustite se. Živimo u svijetu u kojem su nam informacije na dohvat ruke, treba ih samo znati iskoristiti. Za početak, krenite od poznatog okruženja, upišite tečaj stranog jezika u Hrvatskoj, da naučite barem osnove jezika zemlje u koju planirate otputovati ili da utvrdite ono što već znate. Škole stranih jezika su zaista mnogobrojne i raznovrsne u programima i certifikatima koje nude, a mnoge posluju i nude poduku i putem interneta, tako da možete učiti i iz udobnosti svoga doma. Uz dobro društvo nekog prijatelja/kolege učenje će biti još ugodnije i produktivnije, a i dobar način da provedete još neko vrijeme uz drage osobe prije velike selidbe.

Nemate vremena ili novca za to? Nema problema. Države koje prihvaćaju strane zaposlenike vrlo često i vrlo rado organiziraju za njih i tečajeve jezika, a neke tvrtke traže i određeni stupanj znanja nakon određenog vremena učenja jezika. To i jest najbolji način, naučiti jezik dok ste njime okruženi, dok ste unutar društvene zajednice kojoj je to materinji jezik. Iznenadit ćete se koliko je takvo učenje lakše od onoga što ste zamišljali. Svakim ćete se danom sve više poistovjećivati s jezikom države u kojoj ste jer ćete na to biti primorani. No, za kratko vrijeme ćete ga vrlo vjerojatno govoriti bolje od nekoga tko ga uči u Hrvatskoj već godinama.

Na kraju, najlakši način jest okružiti se i u tuđini ljudima iz vlastite sredine tako da se snađete za početak bez grča u želucu kad treba, na primjer, otići u trgovinu. Hrvata i stanovnika iz regije ima zaista diljem Europe. Neka vam to bude poticaj. I oni su imali strahove kao i vi. Ali uspjeli su. Zašto onda ne biste uspjeli i vi?