Kako pokrenuti vlastiti posao u Engleskoj?

1247

Ako se namjeravate pridružiti zajednici britanskih poduzetnika i pokrenuti vlastiti posao, morat ćete se pridružiti registru tvrtki u UK i razvijati svoje poslovne ideje kako bi odgovarale ciljanoj publici. Ovaj vodič nudi savjete onima koji žele postati “sam svoj gazda” u Velikoj Britaniji. Biti samozaposlen u Velikoj Britaniji prilično je uobičajena stvar s tim da je oko 15% radne snage registrirano kao samozaposlene osobe. Ako ste se preselili u Englesku iz inozemstva, samozapošljavanje u obliku pokretanja biznisa u Velikoj Britaniji ili freelancing je nešto što biste trebali svakako razmotriti.

Ako želite postati samozaposleni i započeti biznis u Engleskoj kao stranac, morat ćete proći sljedeće korake:

  1. Provjerite možete li legalno započeti s pokretanjem vlastitog posla u Engleskoj. Ovo je obvezan korak kako biste bili sigurni da vaš imigracioni status dopušta rad. Za državljane koji nisu članice EU/EFTA to može značiti da moraju imati potrebnu vizu i dozvolu boravka.
  1. Napišite poslovni plan za UK poduzetnike. To će vam pomoći da utvrdite mogu li vaše poslovne ideje u Velikoj Britaniji zaživjeti i ostati održive. Morat ćete istražiti tržište i pripremiti predviđanje proračuna.
  1. Odlučite o svojoj poslovnoj i pravnoj strukturi. Želite li postati jedini trgovac, želite li partnerstvo, društvo s ograničenom odgovornošću ili samo freelancing?
  1. Odaberite naziv tvrtke i adresu. Ako ste trgovac i pojedinac, možete koristiti samo svoje ime ako želite. Trebat će vam adresa za registraciju vaše tvrtke u Engleskoj, za porezne svrhe i pristupanje registru tvrtke u Engleskoj. Samo društvo s ograničenom odgovornošću treba registrirati svoje ime, iako se drugi mogu registrirati kao zaštitni znak (brand) kako netko drugi ne bi mogao poslovati pod njihovim imenom.
  1. Ako ste UK poduzetnik koji osniva društvo s ograničenom odgovornošću, trebate imenovati upravitelje i tajnika tvrtke, izraditi svoje dionice i dioničare, napisati svoj memorandum i članak udruženja, otvoriti zasebni bankovni račun i upisati se za porez na dobit.
  1. Registrirajte se s HM Revenue i Customs za porezne svrhe. Tvrtke s ograničenom odgovornošću moraju se registrirati kod Companies House po cijeni od 12 funti (online) ili 40 funti (pošta).
  1. Provjerite postoje li dodatna pravila za pokretanje vaše vrste tvrtke u UK. Ovisno o prirodi vašeg poslovanja u Engleskoj, mogu postojati dodatni zahtjevi kao što su: licence ili dozvole (npr. za prodaju hrane ili alkohola, puštanje glazbe ili trgovanje na ulici), pravila osiguranja za kupnju ili prodaju robe iz inozemstva itd.

Možete postati jedinstveni trgovac u Engleskoj i započeti ga kao pojedinac. To možete učiniti tako da pokrenete tvrtku za koju ćete tada “trgovati” ili jednostavno raditi kao samozaposleni u Engleskoj. Možete zadržati sve vaše poslovne dobiti, ali ćete morati napraviti vlastite aranžmane za plaćanje poreza i nacionalnog osiguranja. Vi ste osobno odgovorni za sve poslovne dugove. Freelanceri u Ujedinjenom Kraljevstvu također su klasificirani kao jedinstveni trgovci. Da biste radili kao freelancer u Engleskoj, sve što trebate učiniti je registrirati se kao samozaposleni kako biste bili sigurni da plaćate prave iznose poreza na dohodak i nacionalnog osiguranja.