Kako Napraviti Prvi Korak Kod Selidbe u Inozemstvo

1800

Već dugo želite popraviti svoju financijsku i životnu situaciju, no ne znate kako napraviti taj prvi najteži korak. Odakle krenuti? Krenuti li uopće? Na što trebate misliti, što trebate znati? Čini se da imate više pitanja nego odgovora.

Prvo što svatko tko razmišlja o poslovnoj migraciji mora shvatiti jest da je danas situacija bitno drugačija nego prije nekoliko godina. Boraviti u stranoj zemlji danas više ne znači prestanak kontakta s obitelji i prijateljima, ne znači otuđivanje i posjećivanje najmilijih jednom godišnje. Svijet postaje sve manji, a ljudi su sve povezaniji zahvaljujući modernoj tehnologiji koja nas okružuje. Čini se da danas više ništa nije nemoguće pa tako ni selidba više ne znači nepremostivu promjenu.

selidba u inozemstvo

Prvi korak – donesite odluku

Nakon što ste uvidjeli da biste negdje drugdje mogli puno bolje živjeti, donosite odluku pokušati. Zašto ne? Pročitali ste brojne članke o ljudima koji su to napravili i – uspjeli. Ne dajte se obeshrabriti pričama onih koji se svega boje, a ništa nisu ni pokušali. Uskladite se sa svojom odlukom, stanite iza nje i gledajte kako se polako i situacije slažu u vašu korist. Naoružajte se strpljenjem i optimizmom i spremni ste za sljedeći korak.

Drugi korak – informirajte se

Čvrsto ste odlučili da ćete nešto promijeniti umjesto da sjedite kod kuće i plačete nad sudbinom. Odlično! Ono što sad trebate napraviti jest pronaći daljnje informacije o državi koja vas zanima, o poslovnoj potražnji tamo, o smještaju, o jeziku, o kulturi i običajima, o statusu doseljenika. Internet je ono što vam uvelike može pomoći u tome. Na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova možete pronaći informacije o vizama i viznom sustavu. No, članci vam nisu dovoljni? Kontaktirajte ljude koji su to već napravili, upitajte ih za savjet. Uskoro donosimo članak o tome kako vam društvene mreže u tome mogu pomoći. Najvažnije je da ne odustajete.
Prolistajte oglase za posao u inozemstvu na našoj stranici, možda nađete nešto za sebe.

Treći korak – krenite

Donijeli ste odluku da želite selidbu, informirali ste se o poslovima, smještaju i dokumentaciji koju trebate. Ne preostaje vam ništa drugo nego jednostavno krenuti. Odredite datum, kontaktirajte poslodavce i stanodavce, ako treba i iz Hrvatske, ili jednostavno uzmite sobu u nekom hostelu za početak ili sobu/stan preko AirBnB-a.

I ono najvažnije, vjerujte u sebe i ostanite pozitivni. Najteže je napraviti prvi korak, no ukoliko ni na jedna vrata ne pokucamo, ostat ćemo na istom mjestu i čuditi se zašto su nam sva vrata još uvijek zatvorena.