Kako napisati zamolbu na engleskom jeziku

2834

Pisanje životopisa i zamolbi za posao nije jednostavno, osobito ako se trebaju napisati na engleskom jeziku. Važno je napomenuti da se svaka zamolba treba prilagoditi oglasu za posao na koji se prijavljujete jer jedino tako možete naglasiti svoje vještine, znanje i kompetencije. Zato vam u nastavku teksta donosimo nekoliko savjeta o tome kako napisati zamolbu na engleskom jeziku.

Kako napisati zamolbu na engleskom jeziku

Savjeti za pisanje zamolbi na engleskom jeziku

Datum: postoji nekoliko načina na koje možete napisati datum na engleskom jeziku, primjerice britanskom engleskom. Ispravno je, dakle, napisati 2nd July 2020 ili 2 July 2020.

Za naslov zamolbe koristi se uobičajena fraza Application for the position of „xy“, a početak zamolbe započinje s Dear Mr ako se obraćate muškoj osobi ili Dear Ms ako se obraćate ženskoj osobi. U situacijama kada ne znate obraćate li se muškarcu ili ženi najbolje je započeti s Dear Sir or Madam.

Završetak zamolbe na engleskom jeziku sličan je završetku zamolbe na hrvatskom te navodite da u prilogu dostavljate sve potrebne dokumente koji se traže u oglasu. Na kraju ne zaboravite napisati da se nadate pozivu na razgovor. Zamolba se završava s Yours sincerely, a ako se prijavljujete putem elektroničke pošte Kind regards/Best regards.

Na što sve treba obratiti pozornost

Dužina zamolbe

U zamolbi navedite sve što mislite da je bitno, ali nemojte pretjerivati. Pokušajte ostati na jednoj stranici i zamolbu podijelite na 3-4 odlomka radi preglednost. Sažeta i uvjerljiva zamolba vaša je prva prilika da pokažete potencijalnim poslodavcima da možete učinkovito komunicirati.

Kako napisati zamolbu na engleskom jeziku

Stil pisanja

Prilikom pisanja zamolbe sjetite se da pišete potencijalnom poslodavcu, a ne najboljem prijatelju ili članu obitelji. Jezik i stil pisanja kojim se služite na društvenim mrežama nije prikladan za zamolbu. U redu je biti razgovorljiv , ali nemojte biti previše ležerni. Isto tako, ne očekuje se ni velika doza profesionalnosti; pokušajte pronaći neku ravnotežu između kojom biste uspostavili idealan odnos između vas i potencijalnog poslodavca. 

Kvalitetan i stručan prijevod zamolbe na engleski jezik

Zamolba se piše na onom jeziku na kojem je napisan oglas za posao. Bez obzira na to što možda izvrsno govorite engleski, obavezno dopustite prevoditeljskoj agenciji da odradi posao umjesto vas. Čak i zbog najmanje pogreške poslodavac može steći krivi dojam, a vi ostati zakinuti za otvoreno radno mjesto kojem ste se veselili. Zamolba i životopis su na početku jedina veza između vas i poslodavca, stoga se morate potruditi da ih napišete savršeno. Prevoditeljska agencija Interpreta svakodnevno prevodi veliki broj zamolbi i životopisa ne samo na engleski nego i na ostale jezike. Zato se obratite stručnjacima kako biste sa sigurnošću otvorili jedna nova vrata i proširili svoje poslovne mogućnosti.